category label Kijktips Blog met TV en Internet Tips en updates | Online.nl

Ben jij al klaar voor het Eurovisie Songfestival?

Blog met TV en Internet Tips en updates | Online.nl author LianneDoor leestijd 3 minuten

Zaterdag 12 mei is het dan zover: het Eurovisie Songfestival 2018 vindt plaats in Lissabon! Ieder jaar is het weer spanning en sensatie. Want elke keer gebeurt er weer wat opmerkelijks en gaat het helemaal los! Na Conchita in 2014, waren we vorig jaar vol verbazing getuigen van een nieuw soort song die won: Portugal met Amar Pelos Dois. Kwaliteit lijkt steeds belangrijker in de finale! Maakt Waylon namens ons daarom dit jaar ook kans?

Eerst nog even terugkijken naar de winnaar van vorig jaar. Mooi, hè?

Welk land verrast dit jaar met een spetterende act? Wie zingt het mooist? Wie draagt de meest opvallende outfit? Afgelopen dinsdag was de eerste halve finale en vanavond vindt de tweede helft plaats. Nederland doet dan ook mee! Hoog tijd voor een tussenstand.

De eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival

Na een spetterende opening en negentien optredens, zijn er tien landen door naar de finale:

 • Oostenrijk
 • Estland
 • Cyprus
 • Litouwen
 • Israël
 • Tsjechië
 • Bulgarije
 • Albanië
 • Finland
 • Ierland

We zetten drie uitblinkers op een rijtje.

Het opmerkelijkste optreden was (zoals verwacht) dat van Israël en haar ‘kip’. Naast haar opmerkelijke verschijning, had Israëlische zangeres Netta met Toy wel degelijk een boodschap over te brengen. Ze wilde de jongens die haar vroeger hadden gepest terugpakken en zelfs #metoo kwam naar voren in haar liedje. Bekijk hier haar optreden.

Dan Estland. Zangeres Elina Nechayeva was gekleed in een prachtige jurk waarop kleuren en vormen werden geprojecteerd. De prijs hiervan? Naar verluid wel 65.000 euro! Dat is niet niks voor een jurk die je één avond draagt!

Een laatste uitblinker tijdens de eerste halve finale was Tsjechië. Mikonos Josef creëerde bijna totale Bieber Fever met zijn liedje Lie to Me. Een hip idool met nu al een enorme fanbase. Mikonos gaat het zekerweten nog ver schoppen in de muziekwereld!

De tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival

Na de Israëlische kippenknaller van afgelopen dinsdag, kijken we vanavond naar de tweede halve finale van het Songfestival. Ook vanavond gaan er tien landen door naar de finale van aanstaande zaterdag. Voor ons is het vanavond extra speciaal, want onze eigen Waylon betreedt dan het podium! Zijn countrynummer Outlaw in ‘Em wordt ons paradepaartje en de verwachtingen zijn hoog.

Andere landen die we, vanwege prachtige zangkwaliteiten of opvallende outfits, zeker in de gaten gaan houden vanavond zijn:

Noorwegen: Alexander Rybak – That’s how you write a song
Oekraine: Melovin – Under the Ladder
Roemenie: The Humans – Goodbye
Australie: Jessica Mauboy – We got love

Wat kunnen we van de finale van het Songfestival verwachten?

In totaal zullen er zesentwintig landen in de finale staan zaterdag. Twintig hiervan winnen hun finaleplek tijdens de halve finales. De overige zes zijn gastland Portugal en de ‘Big5’. Deze laatste groep bestaat uit de grootste financiële sponsoren: Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koningrijk. Grote kanshebber blijkt uit verschillende polls Frankrijk met Mercy. Maar ook zijn we natuurlijk enorm benieuwd hoe de winnaar van vorig jaar het gaat doen. De Portugese Cláudia Pascoal met O Jardim moet in de voetsporen van Salvador Sobral treden en zij heeft een prachtig lied voor ons in petto.

De halve finale van het Eurovisie Songfestival kijk je vanavond om 21:00 uur op NPO 1. De finale kijk je zaterdag om 21:00 uur op NPO 1. Uiteraard kun je bij Online.nl ook de complete uitzendingen terugkijken via TV Gemist of het in z’n geheel opnemen.

Poll

Wie van finalisten van de eerste halve finale maakt volgens jou het meeste kans?

 • Israël (100%, 2 Stemmen)
 • Estland (0%, 0 Stemmen)
 • Tsjechië (0%, 0 Stemmen)
 • Oostenrijk (0%, 0 Stemmen)

Totaal aantal stemmen: 2

Laden ... Laden ...