Als je gebruik maakt van een draadloze verbinding kunnen omgevingsfactoren de snelheid beïnvloeden. De volgende apparaten kunnen de kwaliteit beïnvloeden:

• Draadloze telefoontoestellen
• Babyfoon
• Magnetron die aan staat
• Alarmsensoren
• Draadloze lichtschakelaar / dimmer
• Electrische vloerverwarming
• Aquarium
• Weerstations
• Bluetooth apparatuur

Heb je een van deze apparaten in huis? Schakel deze uit en controleer of je wifi-verbinding hierna verbeterd is.
Je wifi-signaal kan ook verstoord worden door signalen van jouw buren. Dit komt in de zomer vaker voor dan in de winter omdat ramen en deuren openstaan die normaal een deel van het signaal tegenhouden.

Omdat meerdere huishoudens gebruik kunnen maken van hetzelfde wifi-kanaal, kan het erg druk worden. Dat heeft invloed op je wifi-verbinding. Om ervoor te zorgen dat je snelheid optimaal is, kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van een ander wifi-kanaal.
Dit kun je eenvoudig doen door gebruik te maken van de Online.nl Servicetool die je helpt om het modem op het optimale kanaal te zetten.

Het kan zijn dat je heel veel last hebt van wifi-signalen van je buren. Als je wifi na het gebruik van de Online.nl Service tool traag blijft, terwijl je wel een goede signaalsterkte ziet op het apparaat dan kun je een aantal dingen proberen. Is het echt niet mogelijk om je apparaat met een kabel te verbinden? Dan kun je overwegen om een extra wifi-punt in huis te nemen. Hier zijn verschillende opties voor:

Access Point

Een Access Point verspreidt, net als het modem, het wifi-signaal. Verbindt het Access Point via een internetkabel met het modem zodat je geen snelheid verliest. Zo heb je in plaats van één, twee punten in huis die het wifi-signaal verspreiden. Let er op dat je een Access Point koopt dat zowel 2,4Ghz als 5Ghz ondersteunt. Steeds meer moderne apparatuur ondersteunt 5Ghz, en 5GHz ondersteunt hogere wifi-snelheden. Het signaal reikt minder ver, waardoor het signaal niet stoort met de wifi van de buren. Omdat 5Ghz een kleiner bereik heeft is het belangrijk het Access Point te plaatsen in de ruimte waar je wifi het meest gebruikt.

Powerline-adapters

Als het niet mogelijk is een extra Access Point met een internetkabel aan te sluiten, kun je een Powerline wifi set installeren. Deze stop je in het stopcontact, dus dit is de ideale oplossing als een extra kabel trekken niet mogelijk is. Om het wifi-signaal te verspreiden, doe je één van de powerline-adapters in het stopcontact bij het modem. De andere adapter doe je in een stopcontact bij een plek in huis waar je een extra wifi-punt wilt. Houd er wel rekening mee dat het signaal van het modem naar de tweede powerline-adapter kan verslechteren omdat dit een draadloze verbinding is. Belangrijk is ook om de Powerline adapters direct in een stopcontact en niet in een verlengsnoer te stoppen en bij voorkeur op dezelfde stoppengroep.

WiFi Repeater (Range Extender)

Als een Access Point en Powerline-adapter niet mogelijk zijn, kun je ook kiezen voor een wifi Repeater. Dit apparaat herhaalt het signaal van het modem. Plaats de Repeater op een plek in huis waar het signaal van het modem nog goed genoeg is, én dicht bij de door jou gebruikte apparatuur. Een nadeel van een Repeater is dat het signaal wel verder komt, maar de snelheid minder zal worden omdat de beschikbare capaciteit gedeeld wordt tussen de twee verbindingen. Tegenwoordig zijn er ook dual-band Repeaters beschikbaar die naast 2.4Ghz ook 5Ghz ondersteunen. Dit werkt beter dan alleen 2.4Ghz, omdat de capaciteit dan niet gedeeld hoeft te worden en er meer ruimte beschikbaar is.

Waar gaat je vraag over?

Heb je een vraag over het instellen van je voicemail? Of lukt het niet om de Interactieve TV App te openen? Wij hebben alle veel gestelde vragen en antwoorden voor je op een rijtje gezet. Hieronder kun je kiezen uit categorieën die passen bij je vraag. En kom je er niet uit? Probeer dan ook eens onze stap-voor-stap oplossingen.