Wist je dat er best veel storingsbronnen in en om het huis zijn die effect kunnen hebben op je wifi-signaal? Het wifi-signaal wordt vanaf je modem in golven uitgestuurd door het huis, maar kan niet goed door bepaalde materialen heen komen. Je kan er van uit gaan dat alles wat tussen het modem zit en het apparaat waarop je wifi gebruikt, mogelijk effect heeft.

Mogelijke storingsbronnen

• Hout
• Muren
• Glas
• Geïsoleerde muren
• Dubbelglas (bv. schuifdeuren)
• Vloeistoffen (bv. aquarium)
• Leidingen (koper)
• Beton
• Metaal
• Gewapend beton
• Andere accesspoints (routers, repeaters of modems)
• Magnetron


Wat kan je er tegen doen?
Het weghalen van al deze storingsbronnen is natuurlijk niet realistisch. Maar het goed plaatsen van je apparatuur kan gelukkig ook veel verschil maken. Hieronder geven we je wat tips hoe je dit het beste kunt doen.

Bewakingssysteem
Een bewakingssysteem kan uit verschillende onderdelen bestaan, bijvoorbeeld bewegingssensoren of camera’s. Zorg ervoor dat je deze apparaten niet in de buurt plaatst van het modem. Dit kan namelijk verstoring veroorzaken voor het modem die het wifisignaal uit stuurt.

Als je bewakingssysteem de mogelijkheid heeft om andere kanalen te gebruiken, dan kun je ook proberen een ander kanaal te kiezen. Kies een kanaal dat zo ver mogelijk van het kanaal van het modem verwijderd is.

DECT-telefoon
Veel mensen hebben hun DECT-telefoon of basis station vlakbij het modem staan. Toch is het verstandiger om de DECT-telefoon of het basis station minimaal 1 meter van het modem af te zetten. Dit geldt ook voor andere draadloze apparaten.

Draadloze lichtschakelaars of deurbellen
Net als de andere bovenstaande apparaten wil je de schakelaren of deurbel-zenders niet bij je modem in de buurt plaatsen. Ook hier is het dus verstandig om de schakelaren en zenders minimaal 1 meter van het modem af te plaatsen.

Heb je de mogelijkheid om een kabel te leggen naar de deurbel en ondersteund jouw deurbel PoE (power over ethernet)? Dan is het misschien een overweging om de deurbel bekabeld aan te sluiten. Let er wel op dat je de juiste bekabeling (CAT6 of hoger) en apparatuur (PoE switch die geschikt is voor jouw apparatuur) gebruikt.

Let op! Er zijn verschillende soorten PoE. Afhankelijk van welke soort kan een bepaalde hoeveelheid spanning over de kabel doorgevoerd worden. Raadpleeg de fabrikant van de deurbel welke soort je nodig hebt.

Babyfoon
Bij een babyfoon ontkom je niet aan het draadloze signaal welke deze uitstuurt. Hou er ook hier rekening mee dat je een babyfoon niet in de buurt van je modem of andere draadloze apparaten plaatst.

Kun je het kanaal wijzigen van je babyfoon? Kies dan een kanaal die zo ver mogelijk van het kanaal van het modem af is (bijvoorbeeld: modem kanaal 1, dan zet je de babyfoon op kanaal 11).

Weerstation
Niet veel mensen zullen een weerstation in de tuin hebben staan, maar je hobby moet natuurlijk geen verstoring zijn voor je wifisignaal. Het is daarom aan te bevelen om de frequentie van je weerstation aan te passen naar 433 MHz, zodat deze niet stoort op je wifisignaal.

Glas
Dit zal alleen een probleem mogen zijn wanneer je binnenshuis (dubbel) glazendeuren hebt of wanneer je buiten zit voor een raam. De mate van verstoring varieert, enkel glas zal voor minder verstoring zorgen dan dubbelglas. Een optie is om het raam of de deur open te zetten, maar dit is natuurlijk niet altijd een optie. Een andere mogelijkheid is het plaatsen van een accesspoint of repeater (let op dat je deze op de juiste plek plaatst). Welke van de twee de beste oplossing voor jou is hangt van je thuissituatie af.

Beton/Geïsoleerde muren
Betonnen muren of geïsoleerde muren zijn erg prettig om je woning goed warm/koel te houden. Helaas is het minder prettig voor het wifisignaal in je woning. Een woning met meerdere verdiepingen zal dan ook snel uitkomen op het plaatsen van een repeater of accesspoint. De keuze tussen deze twee hangt o.a. af van de mogelijkheid om een kabel aan te leggen naar de plek waar je het apparaat wilt plaatsen.