Port forwarding

Jouw netwerkapparaten communiceren met het internet via poorten. Wil je dat een apparaat binnen je thuisnetwerk direct toegankelijk is vanaf het internet? Dit kun je zelf regelen met port forwarding.

Het openen van poorten kan veiligheidsrisico’s met zich mee brengen. Je opent namelijk een extra deurtje voor de buitenwereld om op je thuisnetwerk te komen. Weet wat je doet. Port forwarden is voor eigen risico. Wij bieden hierbij verder geen ondersteuning.

Router
Port forwarding

Wat is port forwarding?

Om port forwarding uit te kunnen leggen, is het belangrijk dat je eerste begrijpt hoe de basis van IP-adressen en poorten in elkaar steekt.

 1. IP-adressen

  Een IP-adres is een uniek nummer (vaak toegekend door je provider) waarmee je te identificeren bent. Je kunt een IP-adres vergelijken met een postcode + huisnummer.

 2. Poorten

  Elk apparaat dat verbonden is met internet communiceert via poorten. Dit kun je vergelijken met een rijbaan op de snelweg, waarop auto’s rijden met pakketjes informatie in de achterbak. Er zijn heel veel verschillende rijbanen waar je apparaat gebruik van kan maken, afhankelijk van het pakketje en de bestemming. Als je een pakketje stuurt, doe je dit via een bepaalde poort (rijbaan op de snelweg). Een reactie of antwoord op jouw pakketje weet jouw apparaat weer moeiteloos te vinden, omdat de adresgegevens van jouw apparaat met het pakketje zijn meegestuurd.

 3. Waarom port forwarding?

  Zoals hierboven uitgelegd, is het verzenden van een pakketje met informatie dus geen probleem. Het wordt echter een ander verhaal als iemand anders jou spontaan een pakketje met informatie wil sturen. Die persoon kan het IP-adres van jouw modem wel bereiken, maar het modem moet vervolgens weten naar welk apparaat dit pakketje doorgestuurd moet worden. Dit kan bijvoorbeeld naar een Playstation of computer zijn. Hier gebruik je port forwarding voor. Met port forwarding vertel je dus eigenlijk aan het modem dat alle pakketjes die op een bepaalde rijbaan zijn binnen gekomen, doorgestuurd moeten worden naar een specifiek apparaat.

 4. Belangrijk om te weten

  Het openen van poorten op het modem kan veiligheidsrisico met zich mee brengen, je opent immers een extra deurtje voor de buitenwereld om binnen je thuisnetwerk te komen. Hierdoor is het belangrijk dat je je er bewust van bent wat je aan het doen bent. Het is verstandig om je in te lezen of je te laten informeren door een erkend IT-bedrijf.

Handmatig port forwarding?

Wil je handmatig poorten openzetten? Dan kun je hieronder de benodigde instellingen vinden voor op het modem. Het is belangrijk dat je de juiste poorten en protocol kiest (UDP, TCP, TDP/UCP). Deze informatie kun je vaak vinden op de website van degene die de dienst aanbiedt of op de website van de fabrikant.

 1. VMG8825-T50 (het witte modem)

  Netwerkinstellingen > NAT > Poortdoorschakeling > nieuwe regel toevoegen

 2. VMG8324-B10A (het zwarte modem)

  Netwerk Service > NAT > Netwerkpakket doorsturen > ‘Voeg’

 3. Fr!tzBox

  Internet > Permit Access > Port Sharing > Add Device for Sharing

 4. Playstation poorten

  Playstation heeft een eigen netwerk waarmee de Playstation apparaten verbonden zijn. De algemene poorten vind je hieronder:

  TCP: 80, 443, 3478, 3479, 3480
  UDP: 3478, 3479

 5. Xbox poorten

  Voor Xbox Live moeten de onderstaande poorten geopend zijn naar je Xbox:

  UCP: 53, 88, 500, 3074, 3544, 4500
  TCP: 53, 80, 3074

Router
Router

Automatische port forwarding

Een manier om automatisch poorten te openen is UPnP. Zowel het modem als het apparaat moeten UPnP ondersteunen en de functie aan hebben staan om het te laten werken. Kijk hieronder hoe je de UPnP functie controleert op het modem:

 1. VMG8825-T50 (het witte modem)

  Netwerkinstellingen > Thuisnetwerken > UPnP

 2. VMG8324-B10A (het zwarte modem)

  Netwerk Service > Begin Netwerken > UPnP

 3. Fr!tzBox

  Home Network > Network > Network Settings > Transmit status information over UPnP