Sluit het modem altijd direct aan op de KPN (ISRA-punt) hoofdaansluiting. Het ISRA punt is het punt waar de telefoonlijn naar binnen komt in de woning. Dit kan door de vloer of door de muur zijn. Deze bevindt zich meestal in de meterkast of in de huiskamer. Gebruik hierbij de kabel die meegeleverd is in je installatiepakket. De kabel mag in ieder geval nooit langer zijn dan 1,5 meter.

Werkt de wifi-verbinding niet zoals je gewend bent? Volg dan onderstaande stappen om je wifi te verbeteren.

Heb ik verbinding met mijn wifi-signaal?

Controleer of de wifi werkt
Voordat je naar de kwaliteit van de wifi-verbinding gaat kijken, is het van belang eerst te kijken of de wifi-verbinding wel werkt.

Sluit je apparaat aan op het modem
Sluit je computer of router aan op het modem met de door Online.nl geleverde internetkabel (UTP-kabel). Wij raden je aan om bij snelheden boven de 50 Mbit/s uitsluitend UTP CAT5e-kabels te gebruiken (het type staat meestal vermeld op de kabel).

Brandt het WLAN lampje op het modem?
Elk modem heeft een zogenaamd WLAN-lampje aan de voorkant waaraan je kunt zien of de draadloze verbinding ingeschakeld is. Staat dit lampje uit? Dan is het niet mogelijk om draadloos verbinding te maken met het wifi-modem. Je kunt dit eenvoudig oplossen door het WLAN-knopje aan de zijkant (Huawei) of aan de achterkant (Zyxel) van het wifi-modem twee tellen ingedrukt te houden. Het WLAN-lampje zal hierna vanzelf gaan branden.

Zyxel modem

Huawei modem
Het WLAN lampje op het HUAWEI modem ziet er zo uit als op het Zyxel modem, maar zonder de 2.4G onder de afbeelding.

Heb je het modem al gereset?
Mocht het WLAN-lampje niet aangaan, dan kun je nog een ‘factory reset’ uitvoeren. Houdt het RESET-knopje op het modem 15 seconden ingedrukt met een puntig voorwerp, tot de lampjes op het modem uit gaan en weer aan gaan. Het RESET-knopje bevindt zich bij de Huawei aan de zijkant en bij de Zyxel aan de achterkant.

Let op: na een reset zijn alle wifi-instellingen weer teruggezet naar de standaard fabrieksinstellingen. De netwerknaam (SSID) en het wachtwoord (WPA2-Key) zijn weer gelijk aan wat er op de achterkant van het modem staat.

Ondersteunt het apparaat de juiste beveiligingsstandaard?
Het modem staat standaard ingesteld op WPA2-PSK. Sommige oudere apparaten ondersteunen dit niet. In de handleiding van het modem staat bij de veelgestelde vragen hoe je deze instellingen kunt veranderen.

Ondersteunt het apparaat wifi kanaal 12 en 13?
Als het apparaat in het buitenland is gekocht of geproduceerd kan het zijn dat het kanaal 12 en 13 niet ondersteunt. Het wifi kanaal van het modem kun je eenvoudig aanpassen met de Online.nl Servicetool. Als je dit liever handmatig wilt instellen, kun je dit doen aan de hand van de instructies uit de handleiding van het modem.

Zyxel handleiding

Huawei handleiding