Stappenplan ‘Wifi verbeteren’

Hoe snel en stabiel jouw wifi in huis is, is afhankelijk van verschillende factoren. Dit kan bijvoorbeeld liggen aan het apparaat waar je wifi op wilt gebruiken, het aantal gebruikers op het wifi-kanaal of de omgeving.


Hoe groot het bereik van je wifi-signaal is, hangt af van verschillende factoren:

 • De afstand tussen het apparaat en het modem
 • Wanneer je het modem ophangt in de meterkast, wordt het signaal beperkt door de muren, vloer, plafond en de deur
 • Muren, vloeren en plafonds hebben een negatieve invloed op de kracht van het signaal
 • Een draadloze verbinding is iets trager dan de verbinding via een kabel
 • Het signaal kan beïnvloed worden door apparaten uit de omgeving, zoals bijvoorbeeld een magnetron.

Sluit het modem altijd direct aan op de KPN (ISRA-punt of NTU) hoofdaansluiting. Het ISRA punt is het punt waar de telefoonlijn naar binnen komt in huis. Dit kan door de vloer of door de muur zijn. Deze bevindt zich meestal in de meterkast of in de huiskamer. Gebruik hierbij de DSL kabel die meegeleverd is in je installatiepakket. De DSL kabel mag in ieder geval nooit langer zijn dan 1,5 meter. Er zijn verschillende soorten Israpunt types:

Werkt de wifi-verbinding niet zoals je gewend bent? Volg dan onderstaande stappen om je wifi te verbeteren.

Stap 1: Heb ik verbinding met mijn wifi-signaal?

 

Controleer of de wifi werkt
Voordat je naar de kwaliteit van de wifi-verbinding gaat kijken, is het van belang eerst te kijken of de wifi-verbinding wel werkt. Lukt het niet om verbinding te maken? Ga dan verder met stap 2.

Sluit je apparaat aan op het modem
Sluit je computer aan op het modem met de door Online.nl geleverde internetkabel (UTP-kabel).

Brandt het WLAN lampje op het modem?
Elk modem heeft een zogenaamd WLAN-lampje aan de voorkant waaraan je kunt zien of de draadloze verbinding ingeschakeld is. Staat dit lampje uit? Dan is het niet mogelijk om draadloos verbinding te maken met het wifi-modem. Je kunt dit eenvoudig oplossen door het WLAN-knopje aan de zijkant (Huawei) of aan de achterkant (Zyxel) van het wifi-modem twee tellen ingedrukt te houden. Het WLAN-lampje zal hierna vanzelf gaan branden.

Huawei modem:
Het WLAN lampje op het HUAWEI modem ziet er zo uit als op het Zyxel modem, maar zonder de 2.4G onder de afbeelding.

Heb je het modem al gereset?
Mocht het WLAN-lampje niet aangaan, dan kun je nog een ‘factory reset’ uitvoeren. Houdt het RESET-knopje op het modem 15 seconden ingedrukt met een puntig voorwerp, tot de lampjes op het modem uit gaan en weer aan gaan. Het RESET-knopje bevindt zich bij de Zyxel aan de achterkant en bij de Huawei aan de zijkant.

Let op: na een reset zijn alle (wifi)-instellingen weer teruggezet naar de standaard fabrieksinstellingen. De netwerknaam (SSID) en het wachtwoord (WPA-Key) zijn weer gelijk aan wat er op de achterkant van het modem staat.

Ondersteunt het apparaat de juiste beveiligingsstandaard?
Het modem staat standaard ingesteld op WPA2-PSK. Sommige oudere apparaten ondersteunen dit niet. In de handleiding van het modem staat bij de veelgestelde vragen hoe je deze instellingen kunt veranderen. Bijvoorbeeld met onze Servicetool.

Ondersteunt het apparaat wifi kanaal 12 en 13?
Als het apparaat in het buitenland is gekocht of geproduceerd kan het zijn dat het kanaal 12 en 13 niet ondersteunt. Het wifi-kanaal van het modem kun je eenvoudig aanpassen met de Online.nl Service tool. Als je dit liever handmatig wilt instellen, kun je dit doen aan de hand van de instructies uit de handleiding van het modem.

Zyxel handleiding

Huawei handleiding

Stap 2: Is mijn modem goed geplaatst?


De plaatsing van het modem in huis kan grote invloed hebben op het wifi-signaal. Net als de plaastsing van je TV, vaak wordt deze geplaatst op een plek waar het wifi bereik slecht is. Om zeker te weten dat je het meeste uit het wifi-signaal haalt kun je onderstaande punten doorlopen:

Mijn modem staat in de woonkamer

 • Zorg dat het modem verticaal staat met de lampjes richting de woonkamer
 • Zorg dat het modem vrij en zo hoog mogelijk staat, bijvoorbeeld op een kast
 • Zorg voor een afstand van minimaal 30 cm tussen het modem en andere elektrische apparaten
 • Zorg dat er geen andere metalen of elektrische objecten direct voor of naast het modem staan
 • Zorg dat het modem niet in een gesloten ruimte staat, zoals de meterkast
 • Zorg dat het modem niet achter een tv of ander groot object staat.

Mijn modem staat in de meterkast

 • Zorg dat het modem zo hoog mogelijk hangt of staat. Let wel, bij beton moet het modem niet te hoog geplaatst worden
 • Zorg dat het modem met de achterkant richting de muur hangt of staat
 • Zorg dat het modem rechtop hangt
 • Zorg dat er geen andere metalen of elektrische objecten direct voor of naast het modem staan.

Op het apparaat dat je wilt aansluiten op wifi kun je de signaalsterkte zien. Zet je modem indien nodig net iets anders neer om de signaalsterkte te verbeteren.

Stap 3: Verstoort andere apparatuur mijn wifi-signaal?


Als je gebruik maakt van een draadloze verbinding kunnen omgevingsfactoren de snelheid beïnvloeden. De volgende apparaten kunnen de kwaliteit beïnvloeden:

 • Draadloze telefoontoestellen
 • Babyfoon
 • Magnetron die aan staat
 • Alarmsensoren
 • Draadloze lichtschakelaar / dimmer
 • Electrische vloerverwarming
 • Aquarium
 • Weerstations
 • Bluetooth apparatuur

Heb je een van deze apparaten in huis? Schakel deze uit en controleer of je wifi-verbinding hierna verbeterd is.
Je wifi-signaal kan ook verstoord worden door signalen van jouw buren. Dit komt in de zomer vaker voor dan in de winter omdat ramen en deuren openstaan die normaal een deel van het signaal tegenhouden.

Stap 4: Is het te druk op het wifi-kanaal dat ik gebruik?


Omdat meerdere huishoudens gebruik kunnen maken van hetzelfde wifi-kanaal, kan het erg druk worden. Dat heeft invloed op je wifi-verbinding. Om ervoor te zorgen dat je snelheid optimaal is, kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van een ander wifi-kanaal.
Dit kun je eenvoudig doen door gebruik te maken van de Online.nl Service tool die je helpt om het modem op het optimale kanaal te zetten.
Tip: voer de servictool uit op de plek waar je het meest je wifi gebruikt, zoals op de bank bijvoorbeeld.

Het kan zijn dat je veel last hebt van wifi-signalen van je buren. Als je wifi na het gebruik van de Online.nl Service tool traag blijft, terwijl je wel een goede signaalsterkte ziet op het apparaat dan kun je een aantal dingen proberen. Is het echt niet mogelijk om je apparaat met een kabel te verbinden? Bekijk dan de mogelijkheden bij stap 5.

Stap 5: heb ik nog een wifi-punt in huis nodig?


Als je een zwak wifi-signaal hebt op bepaalde plekken in huis, kan dat komen door de grote afstand die het wifi-signaal moet afleggen. Het bereik van wifi is beperkt. Hoe dichter je bij het modem bent, hoe beter de verbinding is. Ook kan het wifi-signaal verzwakt worden door muren, metalen oppervlakken en plafonds.
In beide gevallen kun je overwegen een extra wifi-punt in huis te nemen. Je zult dan minder last hebben van deze belemmeringen.

Welke opties zijn er?

Online.nl wifi-punt
Maak jij gebruik van het witte Zyxel modem? Kies dan voor een Online.nl wifi-punt! Met een wifi-punt van Online.nl heb je overal in huis supersnelle en betrouwbare wifi. Ook op plekken waar je nu geen goede verbinding hebt! Vaak is één wifipunt voldoende om je huis te voorzien van optimale wifi. Maar soms zijn extra wifipunten nodig. Plaats je wifipunten daar waar je standaard wifinetwerk nog goed bereik heeft en breid je netwerk uit met vele tientallen vierkante meters.

Access Point
Een Access Point verspreidt, net als het modem, het wifi-signaal. Verbindt het Access Point via een internetkabel met het modem zodat je geen snelheid verliest. Zo heb je in plaats van één, twee punten in huis die het wifi-signaal verspreiden. Let er op dat je een Access Point koopt dat zowel 2,4Ghz als 5Ghz ondersteunt. Steeds meer moderne apparatuur ondersteunt 5Ghz, en 5GHz ondersteunt hogere wifi-snelheden. Het signaal reikt minder ver, waardoor het signaal niet stoort met de wifi van de buren. Omdat 5Ghz een kleiner bereik heeft is het belangrijk het Access Point te plaatsen in de ruimte waar je wifi het meest gebruikt.

Powerline-adapters
Als het niet mogelijk is een extra Access Point met een internetkabel aan te sluiten, kun je een Powerline wifi set installeren. Deze stop je in het stopcontact, dus dit is de ideale oplossing als een extra kabel trekken niet mogelijk is. Om het wifi-signaal te verspreiden, doe je één van de powerline-adapters in het stopcontact bij het modem. De andere adapter doe je in een stopcontact bij een plek in huis waar je een extra wifi-punt wilt. Houd er wel rekening mee dat het signaal van het modem naar de tweede powerline-adapter kan verslechteren omdat dit een draadloze verbinding is. Belangrijk is ook om de Powerline adapters direct in een stopcontact en niet in een verlengsnoer te stoppen en bij voorkeur op dezelfde stoppengroep.

WiFi Repeater (Range Extender)
Als een Access Point en Powerline-adapter niet mogelijk zijn, kun je ook kiezen voor een wifi Repeater. Dit apparaat herhaalt het signaal van het modem. Plaats de Repeater op een plek in huis waar het signaal van het modem goed genoeg is, én dicht bij de door jou gebruikte apparatuur. Een nadeel van een Repeater is dat het signaal wel verder komt, maar de snelheid minder zal worden omdat de beschikbare capaciteit gedeeld wordt tussen de twee verbindingen. Tegenwoordig zijn er ook dual-band Repeaters beschikbaar die naast 2.4Ghz ook 5Ghz ondersteunen. Dit werkt beter dan alleen 2.4Ghz, omdat de capaciteit dan niet gedeeld hoeft te worden en er meer ruimte beschikbaar