category label Wist je dat... Blog met tips, weetjes en informatie over internet en tv | Online.nl

Verander je wifi-kanaal voor sneller internet

Blog met tips, weetjes en informatie over internet en tv | Online.nl author BoukeDoor leestijd 2 minuten

Is het wifi-signaal van je modem slecht? Een mogelijke oorzaak is dat veel andere modems in de buurt dezelfde frequentie gebruiken. De oplossing? Het wifi-kanaal veranderen.

Slechte wifi-verbinding? Meerdere oorzaken mogelijk

De wifi-verbinding kan om verschillende redenen niet goed zijn. Bijvoorbeeld omdat je te ver van het modem vandaan bent. Of omdat het modem is weggestopt in een hoekje, zodat hij het signaal niet goed kan verspreiden. Is dat bij jou niet het probleem? Het veranderen van wifi-kanaal kan het probleem ook oplossen. Handig als je internetverbinding nog weleens hapert of het laden van een film wat langer duurt.

Waarom kan het veranderen van je wifi-kanaal internet verbeteren?

De meeste wifi-modems zenden standaard het signaal uit op hetzelfde wifi-kanaal. Dit kan een probleem vormen als er veel modems bij jou in de buurt zijn. Bijvoorbeeld omdat je in een flatgebouw woont of in een straat met veel verschillende adressen.

Als de wifi-modems hetzelfde kanaal gebruiken, ontstaat er filevorming. Ze gebruiken allemaal dezelfde snelweg, namelijk hetzelfde kanaal, en in dat geval wordt het druk op de weg. Het wifi-signaal van jouw modem wordt dan opgehouden door het signaal van andere modems. Door van wifi-signaal te veranderen neem je een andere route, die een stuk rustiger is. Het signaal komt dan eerder aan. Met andere woorden: geen haperende verbinding meer en filmpjes die sneller laden.

Hoe verander je het wifi-kanaal?

Het hangt van je modem af hoe je het wifi-kanaal verandert. Gebruik hiervoor eerst de Online.nl Service Tool. Hiermee stel je een veilig wachtwoord in en de tool past automatisch het wifi-kanaal aan voor een optimale wifi-ervaring. Lukt het niet via de Service Tool? Je bekijkt hier de handleidingen van de meest gebruikte wifi-modems van Online.nl. Hieronder lees je hoe je het wifi-kanaal verandert op het Zyxel-modem, een van onze meest gebruikte modems.

1. Zorg dat je verbonden bent met de wifi-verbinding en open de browser.

2. Type in de adresbalk ‘192.168.1.1’ in, dit is het adres van de wifi-modem.

3. Log in. Check in de handleiding van jouw modem wat de inloggegevens zijn. Meestal is ‘admin’ de gebruikersnaam. Soms is dat ook het wachtwoord. Een ander standaard wachtwoord is ‘1234’.

4. Je bent nu ingelogd in het instellingenmenu van je modem.

5. Druk op ‘Network Settings’ en daarna op ‘Wireless’.

6. Bij ‘Band’ kun je een ander kanaal selecteren.

7. Scroll naar beneden en druk op ‘Apply’.

8. Je hebt nu het wifi-kanaal veranderd!

Alsnog haperend internet?

In de meeste gevallen is de internetverbinding sneller nu je van wifi-kanaal bent veranderd. Toch kan het alsnog gebeuren dat de wifi-verbinding blijft haperen. Erg vervelend en frustrerend. Een mogelijke oorzaak is dat je alle bandbreedte van je internetverbinding gebruikt. Die kans is groot als meerdere apparaten tegelijkertijd de wifi-verbinding gebruiken. Je wifi-verbinding is dan weliswaar in orde, maar het internet is traag omdat alle capaciteit wordt gebruikt. De oplossing? Een sneller internetabonnement nemen. Overstappen naar een sneller internetabonnement? Dat kan via Mijn Online.nl.