Wifi signaal van je modem slecht?
Terug naar de blog

Wifi signaal van je modem slecht?

19/08/2022 Wist je dat...

Hapert thuis het afspelen van die YouTube-video? Laadt een website langzaam? En duurt het versturen van die foto’s via WhatsApp wel érg lang? Dit ligt dan waarschijnlijk aan een zwak wifi signaal van je modem, waardoor je niet de internetsnelheid haalt die je eerder wél haalde. Geen zorgen, want je kunt zelf het wifi signaal van je modem verbeteren en wij vertellen je hoe!

Waarom is het wifi signaal van mijn modem slecht?

Het kan gebeuren dat de snelheid van het draadloze internet bij jou thuis niet overal even snel is. Best wel storend, toch? De haperende internetverbinding kan door een paar redenen worden veroorzaakt:

  • Je bent te ver uit de buurt van het modem
  • Er zijn veel andere modems in de buurt die dezelfde frequentie gebruiken
  • Het signaal wordt verstoord door andere apparaten
  • Het signaal kan zich niet goed verspreiden

Sommige mensen zijn gek op gadgets en gebruiken het liefst de nieuwste snufjes, technieken of apparaten. Er zijn ook mensen die het wat minder enthousiast bijhouden, die gebruiken bijvoorbeeld nog een oude spelcomputer of een oude mobiel. Met beide is natuurlijk niets mis mee, echter weten de meeste mensen niet dat wanneer je oude wifi-apparaten in je netwerk gebruikt dat je hierdoor de rest van je wifi-netwerk (onbedoeld) langzamer maakt. Hoe komt dat? Alle apparaten die je draadloos kunt verbinden met een wifi-netwerk hebben een wifichip aan boord, deze wifi chip is zo ingericht dat het apparaat weet hoe hij moet communiceren met het apparaat die het wifi-netwerk uitzendt (modem, router, repeater, etc.). De techniek en manier van communiceren is de loop van de jaren flink verbeterd. Gelukkig is er bij het verbeteren rekening gehouden dat ook de apparaten, die alleen op oudere manieren kunnen communiceren, met de nieuwste wifi-netwerken kunnen verbinden. Dit heeft wel het nadeel dat het apparaat die het wifi-netwerk uitzendt op verschillende manieren moet gaan communiceren, in plaats van meer recentere en snellere manieren, ontstaat er een vertraging voor het wifi-netwerk. Wat kan ik eraan doen? Wanneer je merkt dat het draadloos internet niet meer snel genoeg lijkt te zijn dan is het verstandig om te controleren of je nog draadloze apparatuur in huis hebt van voor 2009. Een voorbeeld hiervan is een Sony Playstation 3. In sommige gevallen is het probleem eenvoudig, en goedkoop, op te lossen. Zoals bij het voorbeeld van een Sony Playstation 3 kun je de spelcomputer bekabeld aansluiten op het netwerk. Bij apparaten die je niet bekabeld kunt aansluiten is het verstandig om de fabrikant te raadplegen, het kan namelijk zijn dat er een update beschikbaar is voor jouw apparaat waardoor deze na de update op de nieuwere manier kan communiceren. Een andere mogelijkheid om dit op te lossen is door een nieuwer apparaat aan te schaffen, let hierbij op dat het apparaat minimaal Wifi 4 (ook wel aangeduid met ‘802.11n’) ondersteund.

Zelf het wifi signaal van je modem verbeteren

Je kunt zelf een paar maatregelen nemen om het wifi signaal van je modem te verbeteren.

Hoek van modem aanpassen

Grote kans dat jouw modem in de meterkast staat. Of ergens in een hoekje. Het is begrijpelijk dat je ‘m daar neerzet, maar hierdoor heeft het signaal soms moeite zich te verspreiden. Het kan helpen om 'm een beetje te draaien. Waarschijnlijk is het signaal dan al een stuk beter.

Van kanaal veranderen

De meeste modems staan standaard ingesteld op hetzelfde uitzendkanaal. Dit betekent dat hetzelfde apparaat van je buren waarschijnlijk hetzelfde kanaal als de jouwe gebruikt. Het resultaat? Filevorming in de draadloze internetlucht! Je kunt het kanaal van je modem aanpassen. Hoe je dat doet? Hiervoor hebben we een handige servicetool die je helpt het beste kanaal te vinden. Ter aanvulling kan de handleiding ook helpen.

Internet via het lichtnet

Heeft dat ene hoekje op zolder ook na deze aanpassingen nog steeds geen internet? Dan komt dit waarschijnlijk omdat je huis goed geïsoleerd is. Hoe goed jouw aanpassingen ook zijn: dan is het modem net niet krachtig genoeg om echt overal in huis voor snel internet te zorgen. Een goede oplossing is dan om via het lichtnet voor een internettoegangspunt op zolder te zorgen. Dit is iets waar je plaatselijke elektronicawinkel bij kan helpen.

En wat als het niet lukt?

Het kan gebeuren dat je er zelf niet uitkomt. En dat is helemaal niet erg. Want met de servicetool van Online.nl kun je zelf allerlei aanpassingen aan je wifi doen die helpen je het maximale uit je internet te halen. Heb je nog een goede tip om de internetverbinding te verbeteren? Laat ‘m dan weten in de comments!