Hoe werkt de speedtest van Online.nl?
Terug naar de blog

Hoe werkt de speedtest van Online.nl?

02/11/2018 Wist je dat...
Online.nl heeft een gratis speedtest om je internetsnelheid te testen. Lees hier hoe de speedtest werkt. Valt de gemeten internetsnelheid lager uit? We bespreken ook hoe dat kan en geven je tips om hier wat aan te doen.

Wat is de speedtest van Online.nl?

Met de speedtest van Online.nl kun je gratis je internetsnelheid meten. Met deze snelheidstest check je of je de internetsnelheid haalt die bij je abonnement hoort. De speedtest van Online.nl test de internetsnelheid op drie onderdelen:
  • De reactietijd van je verbinding met de server
  • De downloadsnelheid
  • De uploadsnelheid

Hoe werkt de speedtest van Online.nl?

De speedtest van Online.nl werkt simpel. In de browser ga je naar de speedtest van Online.nl. Voordat je begint is het verstandig om even de instructies te lezen. Het is belangrijk om tijdens het meten van je internetsnelheid zo min mogelijk internet te gebruiken. Ook op andere apparaten die via jouw verbinding internetten. Anders werkt de speedtest minder goed en valt de gemeten snelheid lager uit. Om aan te geven hoe makkelijk de speedtest van Online.nl werkt: je drukt op ‘Doe de speedtest’ om te starten. In minder dan een minuut zit de snelheidstest erop.

Speedtest gedaan, en nu?

Zodra de speedtest van Online.nl klaar is, kun je gratis jouw uitslag bekijken. Vervolgens kun je een paar dingen doen:
  • Jouw internetsnelheid vergelijken met die van andere providers in de buurt
  • Achterhalen welke snelheid bij je past
  • Eventueel checken hoe het kan dat je wifi-snelheid te laag is

Internetsnelheid vergelijken

Je kunt jouw internetsnelheid gratis vergelijken met die van andere adressen in de buurt. Hebben jouw buren een hogere snelheid? Dan is dat waarschijnlijk ook op jouw adres mogelijk. Hiervan kunnen we je gratis een rapport op maat sturen.

De snelheid achterhalen die bij jou past

Na het doen van de speedtest kun je kijken welke snelheid past bij welk type gebruik. Zo zie je of je eigenlijk een hogere internetsnelheid nodig hebt omdat je meer internet gebruikt dan past bij je abonnement.

Oorzaak trage wifi-snelheid achterhalen

Valt de wifi-snelheid tegen? Dat hoeft niet aan je internetaansluiting te liggen. Het probleem kan ook schuilen in de wifi-verbinding. Met de tips voor je wifi-verbinding kun je zelf aan de slag met het verhogen van je internetsnelheid. Ben je klaar? Doe dan gerust de speedtest van Online.nl opnieuw om te checken of de gemeten internetsnelheid nu hoger is.

De geteste internetsnelheid is laag, hoe kan dat?

Valt de geteste internetsnelheid lager uit dan je dacht? Dat kan een paar redenen hebben. Allereerst is het goed om te weten dat de speedtest een momentopname is die beïnvloed kan worden door verschillende dingen. Ook kan de snelheid lager zijn als je de speedtest draadloos doet en je ver verwijderd bent van het wifi-modem. Is het apparaat waarmee je de speedtest doet oud of heeft ‘ie virussen? Ook dat kan de snelheid verlagen.

Opnieuw een lage test? Doe een wifi-test

De kwaliteit van je wifi-verbinding kan de internetsnelheid die jij haalt maken of breken. Op een paar manieren kun je de wifi-verbinding in je huis verbeteren voor een hogere internetsnelheid. Zorg allereerst dat de wifi-modem op een centrale plaats in je huis staat, zoals in de woonkamer of op de overloop van de eerste verdieping. Op die manier heeft het signaal de ruimte om zich goed te verspreiden. Dat heeft het minder als je wifi-modem is weggestopt in een kast. Is de verbinding in bepaalde ruimtes niet krachtig? Dit komt waarschijnlijk omdat je huis goed is geïsoleerd. In dat geval raden we aan internetkabels te trekken naar de kamers waar internet minder snel is. Zo heb je daar even snel internet. Dit kun je ook met wifi-versterkers doen. Let wel: deze vangen het signaal op en sturen dit door, maar wel met een lagere snelheid. Door kabels te trekken haal je overal dezelfde snelheid.

Goede verbinding, langzaam internet? Sneller internetpakket!

Het kan ook zo zijn dat de verbinding in orde is, maar het internet voor jou alsnog te langzaam is. In dat geval is er één optie: een sneller internetpakket nemen. Bij Online.nl heb je keuze uit verschillende pakketten en overstappen is zo gebeurd. Via de postcodecheck zie je welke pakketten er op jouw adres leverbaar zijn.