Hoe werkt de speedtest van Online.nl?
Terug naar de blog

Hoe werkt de speedtest van Online.nl?

12/04/2022 Wist je dat...

Duurt het steeds langer voordat een webpagina opent als je online bent? Zie je dat downloads niet opschieten en nog maar een fractie van de oude snelheid hebben? Online.nl heeft een gratis speedtest om je internetsnelheid te testen. Lees hier hoe de speedtest werkt. Valt de gemeten internetsnelheid lager uit? We bespreken ook hoe dat kan en geven je tips om hier wat aan te doen.

Wat is de speedtest van Online.nl?

Met de speedtest van Online.nl kun je gratis je internetsnelheid meten. Met deze snelheidstest check je of je de internetsnelheid haalt die bij je abonnement hoort. De speedtest van Online.nl test de internetsnelheid op drie onderdelen:

  • De reactietijd van je verbinding met de server
  • De downloadsnelheid
  • De uploadsnelheid

Een goede speedtest geeft je de basisinformatie die je nodig hebt om je internetsnelheid op het gewenste niveau te krijgen.

Wat bepalen we precies met de speedtest?

Je hebt het idee dat je internetsnelheid langzamer is dan je gewend bent. En dat niet één keer, maar elke dag weer. Dat trage internet kan verschillende oorzaken hebben.

Een van de voornaamste oorzaken is de aanwezigheid van malware. Op de achtergrond belast malware je systeem zodanig dat de snelheid van je internet eronder lijdt. Kortom, je moet hier snel vanaf! Malware bestrijd je het beste met goede anti-virussoftware. Zorg ervoor dat je anti-virussoftware up-to-date is en geef je systeem regelmatig een diepe scan.

Zo voorkom je dat je laptop of smartphone besmet raakt met malware. Lost dit het probleem niet op, dan kun je schadelijke software alvast uitsluiten als oorzaak van je verlies aan snelheid. Een speedtest is dan de volgende stap.

Als je een speedtest gebruikt om je internetsnelheid te meten, sluit je laptop of pc dan eerst met een internetkabel aan op je modem. Op deze manier krijg je het meest betrouwbare resultaat, ook als je normaal op de wifi zit. Wat meet een speedtest precies?

  • Je downloadsnelheid: Dit slaat niet alleen op de snelheid waarmee je een groot bestand kunt downloaden, maar eigenlijk op alle informatie die je van een website haalt. Dus ook je e-mails, informatie die het mogelijk maakt om op een websitepagina’s te openen en uiteraard video’s op Facebook of Youtube
  • Je uploadsnelheid: Dit is de snelheid waarmee jij bestanden of informatie met internet deelt. Denk aan het versturen van een e-mail of het plaatsen van een bericht op social media.

Bij een speedtest wordt eerst een klein voorbeeldbestand gedownload of ge-upload. Daarna volgt de werkelijke test met een groter bestand. De test bepaalt de gemiddelde upload- en downloadsnelheid en geeft dit aan je door.

Gebruik je de handige speedtest van Online.nl, dan krijg je het resultaat ook per e-mail.

Zegt één speedtest nou alles? Nee, een speedtest is altijd een momentopname. Herhaal de speedtest daarom een aantal keer, op verschillende momenten van de dag. Doe een test doordeweeks en in het weekend, in de ochtend, de middag en de avond. Je merkt dan vanzelf op welke tijdstippen je internetsnelheid lager ligt.

Zorg trouwens dat niemand anders op je systeem online is als je de speedtest uitvoert. Dit zorgt voor het meest betrouwbare resultaat.

Handige tips om je internetsnelheid op te krikken

Internetproviders moeten volgens de Gedragscode Transparantie Internetsnelheden vermelden hoe hoog je internetsnelheid is. Deze gedragscode bestaat al sinds 2012.

Ze moeten die snelheid vermelden als je een internetabonnement afsluit, of aan je doorgeven in hun bevestigingsmail of in je contract. Wijkt je internetsnelheid sterk af van de beloofde snelheid, ga dan in overleg met je provider. We praten dan van een afwijking van 20-25% of zelfs nog meer. Je provider gaat op zoek naar een oplossing om de prestaties van je internet te verbeteren.

Maak je gebruik van wifi en merk je dat je internetsnelheid niet meer goed is, dan hoeft dit niet aan je provider te liggen.

Wie weet zijn de afstanden in je huis gewoon te groot of heb je het modem op een onhandige plaats gezet. Dit kan namelijk het signaal dempen of tegenhouden. Met een aantal simpele stappen verbeter je de sterkte van je wifi-signaal.

Allereerst zorg je dat je modem zo centraal mogelijk is geplaatst, zonder belemmeringen zoals kasten of bureaus. Ook kun je kijken of je de juiste beveiliging gebruikt, of je de kanaalbreedte niet moet veranderen of dat je van kanaal kunt veranderen.

Je wifi-signaal kun je ook versterken met een wifi booster. Het voordeel hiervan is dat je overal in huis en in de tuin de perfecte wifi-ervaring krijgt. Met een speedtest via je mobiele apparaat meet je precies waar de problemen zitten.

Zorg voor de best mogelijke wifi-ervaring

Traag internet zorgt voor veel frustratie. Niets is zo vervelend als dat het beeld begint te haperen als je net in je favoriete serie zit. Ook die lange laadtijd op je smartphone kun je niet gebruiken.

Werkt je internet niet optimaal, dan is het zaak om de snelheid te testen zodat je daarna gerichte actie kunt ondernemen. Wil je snel internetten zonder haperen? Neem dan een abonnement bij Online.nl. Wij bieden altijd de snelst mogelijke internet zodat je niets mist. En loop je tegen problemen aan, dan is onze vriendelijke klantenservice slechts één telefoontje of e-mail van je verwijderd.