Eenvoudig foto’s opslaan in de Cloud
Terug naar de blog

Eenvoudig foto’s opslaan in de Cloud

17/07/2019 Wist je dat...

Maak je veel foto's en wil je ze overal beschikbaar hebben? Je foto's opslaan in de cloud is dan de veiligste methode.

Foto’s opslaan in de cloud, wat is dat?

Wanneer je foto’s opslaat in de cloud, plaats je je foto’s op een online opslaglocatie waartoe alleen jij toegang hebt. Je slaat je foto’s dus op het internet op, maar alleen jij kunt ze bekijken. Het handige aan foto’s opslaan in de cloud is dat ze op een veilige locatie zijn opgeslagen en je er altijd toegang toe hebt. Ook vanaf een andere laptop of computer dan die van jezelf. Door foto’s op te slaan in de cloud, maak je er direct een back-up van. Omdat ze ergens anders staan opgeslagen, raak je ze niet kwijt als je bijvoorbeeld je telefoon verliest of als je computer crasht. Extra voordeel: je kunt de in de cloud opgeslagen foto’s altijd en overal bekijken. Zo lang je maar online bent en inlogt bij de clouddienst waar jij je foto’s hebt geüpload.

Veilig je foto's opslaan met een van deze clouddiensten

Fotografeer je veel of maak je regelmatig video-opnames van je reizen of sportieve activiteiten? Dan weet je als geen ander hoeveel opslagruimte ze in beslag nemen. Wat doe je als je smartphone of tablet vol staat? Je kunt alles uploaden naar je pc of laptop, maar ook daar kun je tegen een overvolle schijf aanlopen. Neem liever een abonnement op een van onderstaande clouddiensten. Je foto's en video’s worden dan extern opgeslagen, maar zijn te allen tijde voor jou beschikbaar. Je hebt alleen een snelle internetverbinding nodig. Alles wat je in de cloud zet, is beveiligd en blijft daar aanwezig, ook als je van telefoon wisselt of wanneer je laptop crasht. Je foto's opslaan in de cloud staat gelijk aan het maken van een back-up, die je bovendien gemakkelijk kunt bereiken en vormgeven zoals jij het wilt.

Foto's opslaan in de cloud - gratis of tegen betaling?

Steeds meer bedrijven en particulieren kiezen voor opslag van foto's en andere bestanden in de cloud. Steeds minder mensen installeren software op hun eigen apparaat en zijn overgestapt op clouddiensten met geïntegreerde softwarepakketten. Clouddiensten zijn veilig en betrouwbaar. Je gegevens zijn verzameld op grote externe servers met de allerbeste beveiliging. Waar jij thuis - mocht je een update vergeten zijn - kwetsbaar kunt zijn voor inbraak of infectie met malware en computervirussen, mag je van een cloudserver verwachten dat het de allerbeste beveiliging heeft.  Vaak staan je gegevens ook op meerdere servers. Mocht er één onverhoopt uitvallen, dan zijn je data op de andere nog steeds beschikbaar. Er zijn verschillende partijen die clouddiensten aanbieden. Een aantal is gratis, terwijl je bij andere partijen een maandbedrag betaalt, vaak in de vorm van een abonnement. Hoe meer geld je bereid bent te betalen, hoe meer ruimte, service en faciliteiten je geboden krijgt. Kies je voor een gratis clouddienst, dan krijg je de beschikking over een gelimiteerde opslagruimte, wat service en support en in veel gevallen een beperkte bandbreedte. Wil je alleen maar videobeelden en foto's opslaan in de cloud, er altijd bij kunnen en heb je geen behoefte aan extra veel ruimte, dan kun je met een gratis clouddienst prima uit de voeten. Wil je echter meer, dan is een betaalde cloudservice misschien een betere keuze.

Wat zijn de belangrijkste clouddiensten?

Welke clouddienst is voor mij geschikt? Voor mensen die net beginnen kan dit een moeilijke vraag zijn. We helpen je graag op weg. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste aanbieders van cloudservices.

iCloud

iCloud is de clouddienst van Apple. Uiteraard is deze geschikt voor gebruikers van iPhones, iPads en Mac-computers. Je kunt echter ook met een Windows apparaat gebruik maken van iCloud. Gebruik je Windows, dan heb je minimaal Windows 7 als besturingssysteem nodig; Windows 10 heeft de voorkeur. Voor Apple apparaten geldt een minimumeis van iOS 5 of OS Mac Lion, als je via een MacBook of iMac werkt. Ook al heb je geen account, de gegevens van je iPhone worden automatisch gebackupt op iCloud. Een gratis account geeft je 5 GB aan geheugenruimte. Deze zal al snel vol raken. Voor Nederland en België betaal je maandelijks €0,99 voor 50 GB, €2,99 voor 200 TB en €9,99 voor 2 TB.

Dropbox

Dropbox is een van oorsprong Amerikaanse cloudservice. Met een gratis account heb je de mogelijkheid om 2 GB aan foto's, video's of data op te slaan. Dropbox is vooral geschikt voor zelfstandige ondernemers en het midden- en kleinbedrijf. Het is helemaal ingericht op de zakelijke gebruiker die vanaf de cloud ook software wil laten draaien en bestanden tussen gebruikers uitwisselen. Voor zakelijke gebruikers maakt Dropbox gebruik van geavanceerde versleuteling van gegevens. Dropbox Basic is gratis, levert je 2 GB opslagruimte op en laat je tot 30 dagen terug je bestanden herstellen. Dropbox Plus kost €9,99 per maand. Je hebt 30 dagen herstelmogelijkheden en 2 TB opslagruimte. Dropbox Professional geeft je 3 TB opslagruimte. Bestanden kwijt of beschadigd? Je kunt alles tot 180 dagen terug herstellen.

Google Drive

Als je gebruik maakt van een Chromebook, dan weet je dat veel van je bestanden en software in de cloudservice Google Drive te vinden zijn. Google Drive richt zich op zowel Windows- als Mac-gebruikers. Voor mobiele data maakt het niet uit of je Android of iOS op je toestel hebt zitten. Wil je niet betalen en heb je relatief veel ruimte nodig, dan is Google Drive een goede optie. Je krijgt 15 GB aan opslagruimte. Wil je meer, dan zul je moeten betalen. Voor €1,99 krijg je 100 GB, waar je met 5 accounts gebruik van kunt maken. 1 TB kost je €9,99 per maand en ben je een echte grootgebruiker, dan krijg je 30 TB voor €299 per maand.

OneDrive

OneDrive is de cloudservice van Microsoft en de opvolger van SkyDrive. Een gratis account geeft je 5 GB opslagruimte. Wil je meer, dan betaal je €2 per maand voor 100 GB. Microsoft biedt ook geïntegreerde pakketprijzen aan voor particulieren en zakelijke gebruikers, in de vorm van Office 365 in combinatie met Skype en OneDrive.

zijn er ook alternatieve clouddiensten?

Naast deze grote spelers op de markt willen we ook een aantal alternatieven onder je aandacht brengen. Wat dacht je van deze drie clouddiensten?

Box

Box biedt relatief goedkope opslagmogelijkheden, maar heeft geen gratis accounts. Voor €4,50 per maand krijg je 100 GB en kun je tot 25 dagen je data herstellen. Zakelijke gebruikers hebben 5 GB tot hun beschikking. Afhankelijk van de extra opties betaal je €13,50, €22,50 of €31,50 per maand.

Mega

Mega heeft een gratis service met maar liefst 50 GB opslagruimte, hoewel je hiervan 35 GB als trial in je eerste maand krijgt. Betaalde abonnementen leveren je 400 GB, 2 TB, 4 TB of 8 TB op. 4 TB kost je €19,99 per maand; voor 8 TB betaal je €29,99.

SpiderOak

SpiderOak slaat al je bestanden versleuteld op. Alleen jij hebt toegang, met een wachtwoord. Een gratis account is goed voor 2 GB opslag. Voor $10 krijg je de beschikking over 1 TB.   Hebben we je kunnen helpen? Maak gebruik van de voordelen van clouddiensten en neem een abonnement op een van de hierboven beschreven services. Je hoeft je nooit meer zorgen te maken over de beschikbaarheid en veiligheid van jouw persoonlijke bestanden.