category label Wist je dat... Blog met tips, weetjes en informatie over internet en tv | Online.nl

Makkelijk foto’s opslaan met deze clouddiensten

Blog met tips, weetjes en informatie over internet en tv | Online.nl author LianneDoor leestijd 4 minuten

De voorjaarsvakantie is voorbij. Scholen zijn weer begonnen en het kantoor zit weer vol met je collega’s. Wat ging die heerlijke vakantie snel voorbij, he? Maar de herinneringen aan je vrije dagen, die blijven! Heb je mooie foto’s gemaakt, op bijvoorbeeld wintersport, en zoek je een veilige plaats voor ze? Ons advies: foto’s opslaan in de cloud. Met deze clouddiensten is dat zo gebeurd.

Foto’s opslaan in de cloud, wat is dat?

Wanneer je foto’s opslaat in de cloud, plaats je je foto’s op een online opslaglocatie waartoe alleen jij toegang hebt. Je slaat je foto’s dus op het internet op, maar alleen jij kunt ze bekijken. Het handige aan foto’s opslaan in de cloud is dat ze op een veilige locatie zijn opgeslagen en je er altijd toegang toe hebt. Ook vanaf een andere laptop of computer dan die van jezelf.

Door foto’s op te slaan in de cloud, maak je er direct een back-up van. Omdat ze ergens anders staan opgeslagen, raak je ze niet kwijt als je bijvoorbeeld je telefoon verliest of als je computer crasht. Extra voordeel: je kunt de in de cloud opgeslagen foto’s altijd en overal bekijken. Zo lang je maar online bent en inlogt bij de clouddienst waar jij je foto’s hebt geüpload.

Wat is een clouddienst?

Je slaat foto’s in de cloud op bij een clouddienst. Je maakt hiervoor eerst een account aan bij de clouddienst. Via dit account upload je de vakantiefoto’s en de clouddienst weet dan dat dit jouw bestanden zijn. Zo kan het dus niet gebeuren dat iemand anders je foto’s ziet!

Bij de meeste clouddiensten kun je gratis een account aanmaken. Je krijgt dan een beperkte hoeveelheid opslaggeheugen. Voor een aantal foto’s en bestanden is dat genoeg. Wil je meer foto’s opslaan en heb je hiervoor niet genoeg opslagruimte? Dan kun je extra opslagcapaciteit bijkopen. Dit werkt met een maandabonnement. Je betaalt dan een vast bedrag voor meer opslaggeheugen.

Bij welke clouddiensten kan ik makkelijk foto’s opslaan in de cloud?

Er zijn veel verschillende clouddiensten waar je gratis foto’s kunt opslaan in de cloud. Wij zochten uit bij welke diensten dit het makkelijkste werkt. Dan kun jij straks meteen aan de slag met het uploaden van je vakantiefoto’s!

Google Foto’s: onbeperkt foto’s opslaan in de cloud

Met Google Foto’s kun je onbeperkt foto’s uploaden naar je cloud. De enige voorwaarde hiervoor? Tijdens het uploaden verkleint de dienst het formaat van je foto’s. Daarmee is deze clouddienst ideaal als je veel foto’s maakt, ze graag wil bewaren én niet hoeft te bewerken. Na het verkleinen zijn de foto’s nog altijd van hoge kwaliteit. Vooral als je de foto’s op een computer- of smartphonescherm bekijkt. Voor het uploaden van foto’s naar Google Foto’s heb je een Google-account nodig. Foto’s uploaden kan via je laptop, maar ook met de Google Foto’s-app voor Android en iOS op je smartphone of tablet.

iCloud: handig voor iPhone en Mac

Heb je een iPhone of Mac? Dan is iCloud de makkelijkste manier om foto’s te uploaden naar de cloud. Met een Apple-apparaat heb je namelijk ook standaard een Apple-account met een bijbehorende iCloud. Standaard krijg je 5 GB opslag. Wil je meer foto’s opslaan? Dan kun je een maandabonnement nemen. Je hebt al 50 GB opslaggeheugen voor 99 cent per maand. Het mooie aan iCloud is dat je hiermee heel makkelijk foto’s kunt bekijken op je iPhone of Mac. Zo is het nog makkelijker om op een rustig moment je vakantiefoto’s nog eens te bekijken. Zwijmelen!

Microsoft OneDrive: voor weinig geld veel extra opslaggeheugen

Schiet je foto’s in hoge kwaliteit, bijvoorbeeld in het grote RAW-formaat? Dan heb je veel opslaggeheugen nodig. In dat geval is het de moeite waard om te kijken naar de prijs van clouddiensten. Eén van de betaalbaardere en makkelijke clouddiensten is Microsoft OneDrive. Voor 7 euro per maand heb je al 1 TB (1000 GB). Extra voordeel: je hebt hiermee automatisch een abonnement op Microsoft Office-programma’s als Word en Excel. Dat is nog eens een goede deal! Foto’s uploaden naar de OneDrive-cloud werkt heel simpel via de browser op je computer of met de app op je smartphone.

Wat 1 TB aan opslag bij andere clouddiensten kost? Bij Dropbox 9,99 euro per maand. iCloud en Google Drive (van Google Foto’s) bieden niet 1 TB aan. Hier heb je keuze tussen 200 GB of 2 TB. 2 TB kost 9,99 euro per maand bij deze clouddiensten. Twee keer zoveel opslagruimte, maar wel duurder en zonder Office-abonnement.

Hoe upload ik foto’s naar de cloud?

Het uploaden van foto’s naar de cloud gaat heel makkelijk. Bij de clouddiensten hierboven is het een kwestie van foto’s selecteren en deze verslepen naar de webpagina of map van de cloud in je verkenner of Finder. Via je smartphone kun je ook foto’s uploaden naar de cloud. Dit gaat dan via de app van de clouddienst. Het is trouwens wel verstandig dat je dit alleen doet als je bent verbonden met wifi, anders gaat je internetbundel snel leeg. Houd er wel rekening mee dat het netwerk tijdelijk wat zwaarder wordt belast tijdens het uploaden van je foto’s.

Welke clouddienst gebruik jij?