Je modem goed verzorgen? Wij vertellen hoe het zit
Terug naar de blog

Je modem goed verzorgen? Wij vertellen hoe het zit

29/06/2021 Interactieve TV

Goed voor de planten zorgen, dat doe je waarschijnlijk al. Maar weet jij ook hoe je je modem goed verzorgt? Moet je hem bijvoorbeeld uitzetten voor het slapen gaan? Met goede zorg presteert je modem optimaal. Online.nl heeft de antwoorden op al jouw modem-vragen.

Vind de beste plaats voor je modem

Sommige plantjes floreren bij goed daglicht, andere juist weer in de schaduw. Ook jouw modem heeft een speciaal plekje nodig! Je modem zendt het wifi-signaal uit naar de rest van je woning. Logischerwijs wil je je modem op een centrale plek in huis plaatsen. Toch staat ‘ie meestal in de buurt van het hoofdaansluitpunt en dat is meestal in de meterkast. Om je modem het beste signaal te laten uitzenden, doe je er goed aan geen andere apparatuur direct naast het modem te plaatsen. Denk aan een alarm, babyfoon, beveiligingscamera’s en smart home-apparaten. Deze kunnen belemmeren dat het wifi-signaal zich optimaal verspreidt.

Zet je modem niet in de zon

De zon is niet de ideale plek voor je modem, want hierdoor wordt hij sneller warm. Zet ‘m ook niet in de buurt van hele warme plekken, zoals bij de verwarming of op de vensterbank boven de kachel. Probeer een plek in de kast of in de hoek van de kamer te vinden, zonder dat het signaal geblokkeerd kan worden door objecten.

Hoe vaak moet je je modem opnieuw opstarten?

Tenzij je merkt dat er problemen zijn, adviseren we om je modem niet opnieuw op te starten. Pas als het écht nodig is, raden we aan dit te doen. Bijvoorbeeld als je op meerdere apparaten geen verbinding via wifi krijgt. In principe laat je je wifi-modem dus gewoon lekker aanstaan.

Hoe zet je je modem uit?

Wil je de modem uitzetten, dan doe je dit met de aan-/uitknop aan de achterkant van het modem. De stekker er zomaar uittrekken is niet ideaal, want het blijft een elektronisch apparaat en daar wil je voorzichtig mee omgaan. Ook resetten doe je niet zomaar. Alleen als er iets met je modem aan de hand is en de klantenservice of handleiding het aanraadt, mag je de modem resetten. Dit doe je via de resetknop.

Moet je ‘s nachts je modem uitzetten?

Je kunt er altijd voor kiezen om voor het slapengaan je modem uit te schakelen. Doe je dit om kosten te besparen, dan moeten we je teleurstellen. Kostenbesparing is zó minimaal, dat het de moeite niet is om hiervoor ’s nachts je modem uit te zetten. Wij raden het zelfs af, omdat je modem hierdoor het signaal steeds langzamer gaat zenden. Uiteindelijk houd je hierdoor een lagere wifi-snelheid over. Dat wil je natuurlijk niet!

Hoe zit het dan met de wifi-straling ’s nachts?

Uit onderzoek van het WHO, World Health Organisation, blijkt dat je wifi-straling thuis te zwak is om schadelijk te zijn. Je hoeft dus niet je modem uit te zetten als je niet aan de straling blootgesteld wilt worden. Het wordt pas schadelijk als je veel en vooral langdurig wordt blootgesteld aan straling. Magnetrons en smartphones zenden krachtigere straling uit dan je modem, maar ook dit is te verwaarlozen. Je kunt ’s nachts dus gerust je modem aanlaten, zonder je zorgen te maken over de wifi-straling. Hopelijk heb je antwoord op al jouw modem-vragen. Zo niet, neem dan gerust een kijkje op onze veelgestelde vragen-pagina of neem contact met ons op. Succes met jouw modemverzorging!