Een e-mail back-up maken bij Online.nl doe je zo
Terug naar de blog

Een e-mail back-up maken bij Online.nl doe je zo

23/09/2021 Wist je dat...

Het zou je maar gebeuren: al jouw e-mails zijn ineens verdwenen. Wat de reden hierachter ook is, wees voorbereid en maak af en toe een back-up. Zo ben je er zeker van dat al jouw berichten voortaan op een veilige plek opgeslagen staan. Als klant van Online.nl maak jij eenvoudig gebruik van onze mailingdienst. Lees snel verder hoe je een e-mail back-up maakt van jouw account bij Online.nl.

Hulp bij het maken van een e-mail back-up

We staan er minder vaak bij stil dan zou moeten en soms zijn we er zelfs net te laat mee. Het maken van een back-up staat niet direct bovenaan onze prioriteitenlijst. Toch kan het heel handig zijn. Bijvoorbeeld als je belangrijke bank- of werkzaken regelt via de mail en deze wilt bewaren. Voordat je een back-up maakt, is het verstandig om jouw e-mailinstellingen goed te begrijpen. De afhandeling van een e-mail is namelijk per providermail of webmaildienst verschillend. Soms is het niet direct nodig om een back-up te maken. Slim is het natuurlijk altijd! Er bestaan twee manieren waarop e-mails afgehandeld worden: POP3 en IMAP.

Wat zijn POP3 en IMAP?

De manier waarop jouw mailserver de inkomende e-mails verzamelt, is vaak van tevoren bepaald. Zo hoef je van een Gmail of Outlook.com-account bijvoorbeeld niet zo snel een reservekopie te maken, want de berichten slaan zich op ‘in the cloud’. Voor een mailserver die dit niet doet, is het verstandig eens in de zoveel tijd een back-up te maken.

Wat is POP3?

Lees jij al jouw berichten altijd alleen via één computer of toestel? Dan maakt de mailserver hoogstwaarschijnlijk gebruik van de POP3-instellingen (Post Office Protocol 3). Hierbij worden jouw binnenkomende e-mails gedownload en opgeslagen in een specifieke map op de computer. De originele berichten worden daarbij vaak direct van de server verwijderd. Je kunt jouw berichten dus alleen lezen vanaf dat toestel en in de server vind je ze niet meer terug.

Wat is IMAP?

Een andere manier van e-mailafhandeling die tegenwoordig veel wordt gebruikt, is IMAP. De volledige naam zegt het eigenlijk zelf al: Internet Message Access Protocol. Met de e-mailinstelling IMAP heb jij jouw berichten altijd en overal binnen handbereik. De e-mails worden niet direct op jouw computer gedownload, maar blijven op de mailserver van jouw webmaildienst bestaan. Handig voor als je een keer niet thuis bent, maar wel graag je mailtjes wilt (terug)lezen.

Wanneer maak ik een back-up?

Het is al kort even benoemd, maar wanneer is het nou verstandig een e-mail back-up te maken? Hieronder staat alles nog even op een rijtje:

  • Mailserver met POP3-instellingen: Een e-mail back-up is verstandig. Al jouw e-mails zijn namelijk op jouw computer opgeslagen. Mocht je computer ooit crashen, heb jij van alles al een kopie.
  • Mailserver met IMAP-instellingen: Een e-mail back-up is verstandig, maar niet direct nodig. Jouw webmaildienst slaat alles op de mailserver op, waardoor je overal en op elk toestel toegang hebt tot jouw berichten.

Hoe maak je een back-up van jouw Online.nl webmail

Welk pakket je ook kiest, bij Online.nl maak jij gemakkelijk gebruik van onze e-maildiensten. Bij de meeste diensten kun je de instellingen voor inkomende e-mails inzien onder het kopje ‘Accounts’: Inkomende mail Server: imap.online.nl Poort: 143 Beveiliging: STARTTLS Aanmeldverificatie: e-mailadres en mailwachtwoord Onder de instellingen van jouw account vind je ook de knop ‘Exporteren’. Dit is bij een groot deel van de webmailservers hetzelfde. Hiermee kun je gemakkelijk van al je e-mails een back-up maken. Volg het stappenplan om een back-up van jouw Online-account te maken 1. Ga naar webmail.online.nl en log in met jouw Mijn-Online-gegevens 2. Klik op het kopje ‘Voorkeuren’ 3. Ga naar ‘Importeren/exporteren’ 4. Vul bij ‘Bron’ onder het kopje ‘Exporteren’ in van welk onderdeel een back-up wil maken 5. Klik op de knop ‘Exporten’ en de back-up zal op jouw computer gedownload worden Toch meer hulp nodig? Je kunt onze klantenservice bereiken via live chat, Social Media en telefonisch via 088 0038500. We zitten van maandag tot en met zaterdag tussen 9.00 en 18.00 uur voor je klaar!