• Vijf plagen van internet

 • Vijf plagen van internet

  Zó herken en bestrijd je ondeugden van internet

  De digitale snelweg is meestal een zegen, maar cyberspace heeft ook donkere kanten. Online.nl zet vijf plagen van internet voor je op een rij. Daarnaast geven we je ook tips om schade te voorkomen of te beperken.

 • Plaag #1: verslaving

  Denk je aan internet terwijl je ondertussen iets anders aan het doen bent? Word je boos als een collega of huisgenoot je onderbreekt terwijl je aan het internetten bent? Internet je altijd langer dan je eigenlijk van plan was? Heb je de onbedwingbare drang om elk moment van de dag te surfen, ook naar sites waar je die dag al wel twintig keer bent geweest? Ben je liever online dan met vrienden? Dan lijd je waarschijnlijk aan een surfobsessie.

  Betrap je jezelf wel eens op het openen van Outlook net voordat je de pc afsluit, terwijl je nog maar één minuut geleden Outlook had afgesloten? Ook het dwangmatig e-mail checken zodra het envelopje in beeld verschijnt, is een voorbeeld van de verslavende werking van het internet.

  Je lijdt aan een verslaving als je voortdurend langer online bent dan je je voorgenomen had, zelfs als je werk of sociale leven er niet onder lijdt. Slechts bij een kleine groep mensen loopt chatten, online gamen of gokken volledig uit de hand.

  De oplossingen:

  1. Spreek met je huisgenoten (of met jezelf) de tijdsduur af die je achter de computer mag zitten. Zet een kookwekker om je aan je voornemen te houden
  2. Organiseer en orden alle informatie om slimmer te kunnen werken in kortere tijd. Een crash course life hacken vind je in het boek 100 Lifehackingtips Voor Prettig En Efficiënt Werken. Het boek kun je gratis downloaden op http://lifehacking.nl/algemeen/download-nu-gratis-het-lifehacking-ebook/.
  3. Bezoek de site van verslavingskliniek CrisisCare. EEen internetverslaving valt goed te behandelen door professionals die je gereedschappen aanreiken om weer greep te krijgen op het gewone leven.
  4. Engelstalige informatie vind je bij het Center for Internet Addiction Recovery op http://www.netaddiction.com/.

  Geniet, maar surf met mate!

 • Plaag #2: digitaal vandalisme (virussen, Trojaanse paarden)

  Er zijn meerdere manieren waarop je een virus op je computer kunt krijgen. Bijvoorbeeld via een bijlage in een e-mail, bij het downloaden van software of door een bezoek aan een besmette webpagina.

  Eenmaal besmet kunnen de gevolgen vergaand zijn: persoonlijke bestanden die beschadigd raken of helemaal verdwijnen, al je e-mailcontacten die uit jouw naam onprettige berichten ontvangen, je persoonlijke gegevens komen op straat te liggen en zelfs misbruikt worden. In het ergste geval word je pc totaal besmet en is je computer daarna volledig onbruikbaar.

  Een Trojaans paard komt binnen via bijvoorbeeld een spelletje, een schermbeveiliging of een ander programma dat er leuk uitziet. Het word je toegestuurd via e-mail, of onbewust download je hem zelf via een website. Dat leuke programma werkt ook echt, maar doet meer dan je denkt. Het installeert namelijk een ander programma mee. Een programma waarmee je het hackers gemakkelijk maakt om in te breken op je computer en rechtstreeks bij al jouw bestanden kunnen.

  De oplossingen:

  1. Open nooit zomaar documenten die je van een ander krijgt. Je kunt beter een 'viewer' gebruiken in plaats van een tekstverwerker als Microsoft Word, omdat viewers geen macrofaciliteiten hebben. Schakel de preview functie van Outlook UIT
  2. Zorg ervoor dat je een bijlage bij een e-mail altijd opent met een virusscanner
  3. Download software alleen van de officiële bron en controleer zelfs dan eerst op virussen voordat je de software installeert
  4. Zorg dat je computer beschermd is met deugdelijke antivirussoftware en liefst ook nog met een firewall
 • Plaag #3: verdwalen in de datajungle

  Vrijwel iedereen heeft tegenwoordig een digitale camera, snelle internetverbinding en een grote harde schijf. Daarop past meer en meer data, maar wat doe je daar allemaal mee? Niet iedereen kan de 184 foto's, 35 korte filmpjes, 4 voicemailberichten, 23 sms'jes en 876 ongelezen e-mail naar waarde schatten. De hoeveelheid informatie die je kunt verwerken is slechts beperkt. Stress ligt op de loer.

  De oplossingen:

  1. Wees niet bang om eens goed op te ruimen. Van de honderden e-mail zijn er slechts twintig belangrijk. Gooi de rest gerust weg of archiveer ze
  2. Zet een systeem op om in de toekomst je e-mail makkelijker te beheren. E-mailprogramma’s hebben tegenwoordig veel functies om structuur aan te brengen zoals filters die berichten over één onderwerp in een aparte map zetten

  Creëer rust en ruimte en laat e-mailprogramma’s zoals Outlook je daarbij helpen

 • Plaag #4: het eeuwige geheugen van internet

  Heb je een sollicitatiegesprek, krijg je een print onder je neus van een webpagina waarop je feestend te zien bent. Steeds meer mensen zetten foto’s online via netwerken als Facebook, Instagram en Twitter. Je privacy is dan in het geding, want je foto’s kun je wel van je site te halen, maar kopieën van de foto staan nog jarenlang in het geheugen.

  Een ander probleem is 'horizontale privacy schending'. Ook als je zelf terughoudend bent, kun je toch in een negatief daglicht op internet komen te staan. Dit via sites of blogs van anderen.

  1. Verhoog je privacybewustzijn. Ga niet letterlijk bloot op foto's. Onthou dat het geheugen van internet eindeloos is
  2. Blokkeer op sociale netwerksites zoals Facebook en LinkedIn je profiel voor niet-vrienden. Wees ook selectief in wie je toelaat als vriend
  3. Kijk of een bepaalde site een verwijdermogelijkheid aanbiedt. Zoek in het onderdeel Frequently Asked Questions naar de procedure om persoonlijke gegevens te verwijderen. Stuur anders een vriendelijke e-mail. Krijg je geen reactie naar wens? Zoek dan op www.mijnprivacy.nl naar voorbeeldbrieven om je gelijk te krijgen
  4. Zorg voor vele positieve internetmeldingen zodat de onschuldige ver boven de negatieve berichten komen te staan

  Hou het netjes in woord en beeld.

 • Plaag #5: uitvalrisico

  Niemand heeft een totaaloverzicht van internet. Het is dus ook niet duidelijk wat er precies misgaat als er ergens een kabel breekt. Wat zijn de gevolgen van een aardbeving in Azië waarbij het internetverkeer en internationale telefoonverbindingen direct uitvallen?

  Gelukkig zorgen steeds meer bedrijven ervoor dat ze niet van één kabel afhankelijk zijn, maar dat ze meer toegangen tot internet hebben. Belangrijke schakels in het internetnetwerk dragen ook bij aan een goede beveiliging van hun gegevens.

  Als privépersoon heb je daar weinig invloed op, maar maak eens een print van je adresboek, dan kun je – via je mobiel - nog iemand bellen als er een internetstoring is.

  Noteer belangrijke adressen en data voor als er een storing is.