• Modembeveiliging

 • Modembeveiliging

  Modems worden tegenwoordig standaard geleverd met ingebouwde beveiliging, zoals een toegangswachtwoord en een firewall. Maar wat betekent dit en hoe kun je zelf de beveiliging verbeteren?
   

  Firewall

  De firewall zorgt er onder meer voor dat kwaadwillende gebruikers geen toegang kunnen krijgen tot de PC(s) achter uw modem. De firewall van de Thomson Speedtouch ST706WL staat standaard aan. Voor sommige toepassingen en spelen is het nodig de firewall instellingen aan te passen.
   

  Wachtwoord

  Als gebruiker moet je natuurlijk bij de instellingen van uw modem kunnen komen. Tegelijkertijd moet worden voorkomen dat derden de instellingen aan kunnen passen en zo toegang tot uw computer kunnen krijgen. Daarom is bij de meeste modems de toegang tot de modemservicepagina's beveiligd met een wachtwoord. Vaak is dit een generiek wachtwoord dat door de fabrikant is ingesteld. Het verdient dan ook aanbeveling om dit wachtwoord te wijzigen in een wachtwoord dat je zelf verzint.
   

  WiFi en veiligheid

  Draadloze verbindingen tussen het modem en je computer(s) zijn goed te beveiligen, maar hebben wel wat meer aandacht nodig dan verbindingen via een kabel. Een draadloos netwerk is door zijn open structuur namelijk kwetsbaarder voor inbraken.
   

  Versleutelen

  Er zijn twee manieren om uw modem te beveiligen: WEP en WPA. WEP staat voor Wired Equivalent Privacy. Dat is een methode om de gegevensstroom te versleutelen. WPA staat voor Wi-Fi Protected Access en is wat veiliger dan WEP, omdat de beveiligingssleutel uit meer karakters bestaat. Het is dan ook een veel gebruikte standaard om draadloos WiFi verkeer te versleutelen. Bij Online gebruiken we WPA om onze Thomson Speedtouch ST706WL draadloze modems te beveiligen. De beveiligingssleutel is vrij eenvoudig aan te passen.
   

  Nog veiliger

  Bij bepaalde modems (bijvoorbeeld de Thomson Speedtouch ST706WL) wordt de naam van het draadloze netwerk gekoppeld aan de WPA sleutel. Hierdoor zou het voor kwaadwillenden mogelijk zijn om aan de hand van de netwerknaam de WPA sleutel te kraken. Daarom raden wij je aan om de WPA sleutel in het modem aan te passen.