• Misbruik: voorkomen

 • Misbruik: voorkomen

  Is zoals bekend beter dan genezen. Wij informeren je dan ook graag over de maatregelen die je kunt nemen om te voorkomen dat jij het slachtoffer wordt.
   

 • Gebruik beveiligingssoftware

  Maak altijd gebruik van beveiligingssoftware om je PC te beschermen. Zorg in ieder geval voor een goed functionerende firewall en anti-virussoftware. Maak niet de fout te denken dat je die niet nodig heeft omdat je alleen naar vertrouwde websites gaat. Juist bekende websites zijn het doelwit van kwaadwillenden. Er zijn diverse pakketten op de markt die een combinatie bieden van virusscanner en firewall, en die bovendien nog beveiliging bieden bij surfen en emailen. Online heeft een speciaal aanbod van F-Secure. Bescherm al je apparaten met één service: F-Secure SAFE voor € 39,95 per jaar. Je kunt dit pakket hier aanvragen. Meer informatie
  Uiteraard kun je via internet en bij je lokale softwareleverancier alternatieven vinden.

 • Houd je computer up to date

  Regelmatig worden er beveiligingslekken ontdekt in populaire software. Deze lekken dicht de leverancier via updates. Je bent uiteraard pas beschermd als je die updates ook installeert. Maak hierom waar mogelijk gebruik van de optie updates automatisch te installeren, of laat je er in ieder geval op attenderen als er updates beschikbaar zijn. Let met name op je besturingssysteem en webbrowser, maar ook op Java en Flash. Java en Flash worden op veel websites gebruikt maar vereisen ook software op de computer van de gebruiker. Als je het OS, webbrowser, Flash en Java op je computer niet regelmatig bijwerkt, loop je een reëel risico besmet te raken met malware. Lekken in deze software komen namelijk relatief vaak voor en worden ook actief misbruikt.

 • Beveilig je WiFi-verbinding

  Als je gebruik maakt van WiFi, dan is je netwerk standaard zichtbaar voor iedereen in de omgeving van je WiFi-router. Je buren, maar ook onbekenden die voor je huis op straat staan, kunnen je netwerk dus zien en proberen in te loggen. Het is daarnaast ook mogelijk je netwerkverkeer te zien, en op te slaan. Om je WiFi-verbinding te beveiligen, kunt u een aantal dingen doen:

  1. Allereerst, kun je het verkeer versleutelen. Dit voorkomt dat je WiFi-verkeer leesbaar is voor derden. Door Online geleverde Wifi-modems hebben de mogelijkheid verkeer te encrypten met de protocollen WEP en/of WPA. WPA is veiliger, en hierom aan te raden als je WiFi-router het ondersteunt.
  2. Naast het aanzetten van encryptie, is het van belang het wachtwoord van je WiFi-router te wijzigen. Veel routers hebben namelijk een standaard wachtwoord, dat simpelweg op internet is op te zoeken. Als je het standaard wachtwoord in je WiFi-router laat staan, staat je router dus feitelijk volledig open voor iedereen met enige kennis van zaken. Kies een wachtwoord dat niet in het woordenboek voorkomt, en dat niet gemakkelijk te raden is: vermijd dus geboortedata, kentekens en dergelijke. Gebruik bij voorkeur een lang wachtwoord met letters, cijfers, en symbolen.
  3. Als je deze stappen hebt genomen, en je getest hebt of je WiFi-verbinding nog naar behoren werkt, kun je het uitzenden van het SSID van je WiFi-netwerk uitzetten. Dit zorgt ervoor dat je netwerk niet zomaar zichtbaar is. Houd er wel rekening mee, dat als je dit uitzet, je de WiFi-instellingen handmatig dient in te stellen op apparaten die nog niet eerder verbinding hadden met je WiFi-netwerk. In veel routers kunt de toegang tot je netwerk verder nog filteren op basis van het MAC-adres van de door jouw gebruikte apparaten. Apparaten met een ander MAC-adres worden dan automatisch geweerd van je netwerk. Dit is relatief veilig, maar heeft als nadeel dat je nieuwe apparaten handmatig dient toe te voegen in je router.
 • Gebruik je verstand

  Zoals hierboven beschreven, zijn er diverse technische oplossingen om je netwerk te beveiligen. De zwakste schakel van elke geavanceerde beveiliging is echter de mens. De beveiliging van je computer en internetverbinding begint en eindigt dan ook bij jou. Wees bewust van de gevaren, en gebruik bovenal je gezonde verstand:

  1. Open bestanden van onbekende afzenders niet zomaar, maar scan deze eerst met een virusscanner
  2. Installeer software van de originele bron
  3. Kies moeilijk te raden wachtwoorden
  4. Wees voorzichtig met het prijsgeven van uw emailadres op internet