• Misbruik: bedreigingen

 • Misbruik: bedreigingen

  Kwaadwillenden proberen je op diverse manieren te duperen. Hieronder vind je een beschrijving van de meest voorkomende bedreigingen.
   

 • Phishing

  Bij phishing proberen kwaadwillenden gevoelige informatie te verkrijgen door zich voor te doen als een betrouwbaar persoon of bedrijf. Meestal wordt hierbij gebruik gemaakt van vervalste e-mailadressen en websites, al wordt er ook gebruik gemaakt van messenger software en telefonisch contact. Op deze manier wordt geprobeerd om zaken als inlog- of creditcardgegevens te achterhalen om vervolgens bijvoorbeeld je bankrekening leeg te halen.

 • Malware

  Malware is de term die gebruikt wordt voor alle vormen van software met slechte bedoelingen (malicious software). Hieronder vallen bijvoorbeeld virussen, trojans, en spyware. Malware wordt net als phishing o.a. gebruikt om vertrouwelijke gegevens te achterhalen, maar ook om computers over te nemen. Een overgenomen computer wordt dan gebruikt om bijvoorbeeld spam te versturen of om aanvallen op websites uit te voeren. Doordat het overnemen van computers geautomatiseerd is, gaat het vaak om duizenden overgenomen PC's en soms zelfs om miljoenen. Een overgenomen computer wordt een zombie genoemd, het geheel aan zombies die door een organisatie worden beheerd heet een botnet.

 • SPAM

  Spam is hierboven al twee keer genoemd, en dat is niet voor niets. Spam, ongevraagde bulk e-mail met meestal een commerciële boodschap, is namelijk een plaag op internet. Dit komt door de hoeveelheid spam die verstuurd wordt: geschat wordt dat circa 80% van het wereldwijde e-mailverkeer bestaat uit spam. Dit zorgt voor flinke overlast: netwerken en mailservers worden trager door de extra belasting. Providers wapenen zich noodgedwongen dan ook op diverse manieren tegen spam.

 • WiFi

  Wifi is zelf natuurlijk geen bedreiging maar juist een handige functionaliteit: geen gedoe met kabels, en overal in huis toegang tot internet. Een slecht of helemaal niet beveiligd WiFi-netwerk is echter wel degelijk gevaarlijk: een kwaadwillende heeft immers ook geen kabel meer nodig om je netwerk te benaderen. Zo kan je internetverkeer bijvoorbeeld afgetapt worden waardoor persoonlijke gegevens die je via internet verstuurt achterhaald en misbruikt kunnen worden. Daarnaast kan iemand illegale content downloaden via je verbinding, en mogelijk zelfs bestanden van je computer kopiëren of wijzigen.