• Internetveiligheid

 • Veilig Online

  Veilig internetten

  Wat zijn de risico’s van internetgebruik? Voor veel mensen is dat niet duidelijk. Maar iedereen weet wel, dat je wachtwoorden niet overal moet laten rondslingeren. Daarmee voorkom je immers dat anderen er met je gegevens en/of geld vandoor gaan. Online.nl werkt samen met de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) aan veiliger internet.

 • Zwakste schakel

  Je downloadt regelmatig de laatste patches, houd je virusscanners up-to-date, opent nooit zomaar mailtjes van onbekende afzenders en je klikt ook niet lukraak op pop-ups. Antivirussoftware biedt weliswaar de nodige bescherming, maar waterdicht is het systeem niet. Als gebruiker ben je zelf vaak ‘de zwakste schakel’.

 • Botnets en zombies

  Botnet is jargon voor een netwerk van software robots (bots) die op commando bepaalde taken uitvoeren. Dat gebeurt door computers die door een cybercrimineel zijn geïnfecteerd met schadelijke software (malware), zoals Trojaanse paarden en computerwormen. Zo'n besmette computer in een botnet noemen we een zombie. Degene die de zombies op afstand bestuurt, heet een botherder. Volgens schattingen zit liefst een kwart van de computers op het internet gevangen in een botnet.

 • Phishing

  Phishing (hengelen) is een gevaarlijke vorm van internetfraude. Daarbij proberen criminelen je per e-mail naar een valse (bank)website te lokken en je zo vertrouwelijke informatie te ontfutselen. Met jouw gegevens kunnen computercriminelen dan identiteitsfraude plegen. Bijvoorbeeld door op jouw naam spullen te kopen.

  Een e-mail die afkomstig lijkt van je bank, met daarin het verzoek om je persoonlijke gegevens op een vervalste bankwebsite opnieuw in te voeren, is een typisch voorbeeld van phishing. Banken zullen je daar nooit per e-mail om vragen!

 • Spam

  Spam is e- mail waar je niet om hebt gevraagd en niet op zit te wachten. Dergelijke junkmail heeft vaak een commerciële boodschap. Het zevenkoppige spammonster lijkt af en toe bedwongen, maar dat is slechts schijn. Het blijft herrijzen uit zijn eigen as. Spam is een hardnekkig fenomeen en zeer moeilijk te bestrijden. Niemand is er immuun voor. Bovendien is spam niet zo onschuldig als het lijkt. Het verschijnsel kost ieder jaar miljarden euro's aan tijdverspilling door werknemers. Spam is vaak ook vehikel dat door cybercriminelen wordt gebruikt voor phishing.

 • Spyware

  Spyware is spionagesoftware die gegevens over je verzamelt, zonder dat je dat in de gaten hebt. Spyware nestelt zich vaak ongemerkt op je computer en verstuurt in het geniep gegevens over jou en je computer naar derden.

  Veel mensen installeren spyware onbewust door software van internet te downloaden en te installeren zonder de gebruikersvoorwaarden te lezen. Op die manier weet de malware (verzamelnaam) firewalls en virusscanners te omzeilen. Je geeft immers, door de voorwaarden te accepteren, zelf toestemming voor installatie van de spyware?!

  Spyware is er in twee smaken: er is een adware variant, die vaak gebruikt wordt door fabrikanten voor marketingdoeleinden. Zij stellen zo een profiel van je op over je gewoonten en voorkeuren. Met die informatie kunnen ze de marketing op jou afstemmen.

  Een tweede categorie spyware is zorgelijker: deze monitort je surfgedrag, houdt bij welke toetsen je aanslaat op je toetsenbord (denk aan websites, wachtwoorden, creditkaartnummers en bankpasnummers). De ‘buitgemaakte gegevens’ worden rechtstreeks naar de eigenaar van de spyware gestuurd. Onnodig te zeggen dat dit voor kwalijke doeleinden kan worden ingezet.

 • Trojaans paard

  Het Trojaanse paard (trojan) draagt een prachtige mythologische naam, maar is helaas een levensecht digitaal fenomeen. Een trojan is een kwaadaardig programma, dat zich vermomt als legale software of verpakt zit in de bijlage van een e-mail. Heb je het programma eenmaal geïnstalleerd, dan kan een cybercrimineel zichzelf via jouw 'virtuele achterdeur' op afstand toegang verschaffen tot je computer.

 • Je modem beveiligen

  Je hebt verse updates binnengehaald, de meest recente virusscanner geïnstalleerd, je computer doorgelicht op spyware en je besturingssysteem is voorzien van de laatste software. Geen enkele digitale onverlaat die nog bij je computer kan. Toch?!

  Helaas. Je computer mag dan tot de printplaat gepantserd zijn, ook je firewall en je modem hebben virtuele bescherming nodig. Pas daarom altijd het standaard wachtwoord van je modem aan waarmee je de instellingen ervan kunt aanpassen. En beveilig ook gelijk je de draadloze (WiFi) verbinding.

 • Ongewenste websites

  Internet is de virtuele afspiegeling van onze leefwereld, compleet met alle onaangename eigenschappen die daarbij horen. Want als je over het web surft, kom je soms op websites terecht die je liever niet ziet. Vooral voor kinderen kan dat schokkend zijn.

  Goede beveiligingssoftware blokkeert en verwijdert niet alleen spyware, maar beschermt je ook tegen hackers en online fraude en diefstal. Bovendien voorkom je daarmee spam en phishing e-mail van oplichters. Bovendien behoedt dergelijke software kinderen voor bepaalde websites. Een prettige gedachte.

  Bekijk ook: De vijf internetplagen