• Gestolen laptop gratis opsporen

 • Gestolen laptop gratis opsporen

  Er zijn van die dagen… Je bent onderweg naar een bespreking en zet even de auto aan de kant voor een snelle kop koffie. Als je na drie minuten terugkomt bij je auto, blijkt je laptop te zijn gestolen. Op klaarlichte dag!

  Je zult niet de enige zijn die dat overkomt. Ieder jaar worden duizenden laptops gestolen, vooral uit auto's. Mensen die denken dat ze hun laptop kunnen verstoppen onder de voorbank van de auto, vergissen zich. Laptops zenden immers een signaal uit waardoor het voor dieven een koud kunstje is om kostbare apparatuur te traceren.

 • Data in verkeerde handen

  Als data in verkeerde handen valt omdat een laptop gestolen wordt of kwijtraakt, kan dat vervelende gevolgen hebben. Onderzoekers van twee Amerikaanse universiteiten ontwikkelden daarom een open source programma waarmee gestolen laptops kunnen worden opgespoord. De onderzoekers hopen met het programma een bijdrage te leveren aan de strijd tegen diefstal van informatie. Overigens is de gratis software heel toepasselijk genoemd naar de Romeinse godheid die een veilige thuiskomst bewaakt: Adeona.

 • Privacy

  Grootste voordeel van de nieuwe software is de verbeterde privacy. Thomas Ristenpart, die betrokken was bij de ontwikkeling van Adeona, zegt daarover: "Commerciële trackingsystemen werken altijd met derden die toegang hebben tot de data op de laptop. Hoewel we geen aanwijzingen hebben dat die mensen misbruik maken van die mogelijkheid, kunnen we ons wel voorstellen dat veel laptopgebruikers om die reden huiverig zijn voor dat soort systemen."

 • Hoe werkt het?

  Eigenaren registreren hun laptop met behulp van Adeona via een beveiligde verbinding op de OpenDHT webserver. De informatie wordt versleuteld en opgeslagen op een centrale plaats. Zodra een laptop wordt gestolen of kwijtraakt, kan de gebruiker via een nieuwe download plus wachtwoord zijn apparaat opsporen. Het systeem vertelt de rechtmatige eigenaar precies wanneer en waar de laptop voor het laatst gebruikt is.

 • Open source beveiliging?

  Toch zijn de meningen niet onverdeeld positief. Sommige veiligheidsexperts hebben bedenkingen bij het open source karakter van Adeona. Open source betekent immers dat iedere programmeur toegang heeft tot de broncode van de beveiligingsstructuur, ook diegenen die kwaad in de zin hebben. Juist daarom gebruiken bedrijven geen open source beveiligingssoftware.

  Daarnaast is informatie tegenwoordig veel kostbaarder dan hardware. Veel laptops worden gestolen vanwege de data die erop staat, niet zozeer vanwege de waarde die het apparaat zelf vertegenwoordigt.