WK darts: alles wat je moet weten!
Terug naar de blog

WK darts: alles wat je moet weten!

06/12/2017 Sport

‘Ladies and gentlemen… Lets. Play. Darts!’ 14 december is het weer zover, want dan begint het WK darts in Londen. Uiteraard met Michael van Gerwen als topfavoriet. Weet hij zijn titel te verdedigen of gaat een concurrent er mee aan de haal? Tijd om vooruit te blikken!

Het belangrijkste toernooi van het jaar: het PDC World Darts Championship

Het PDC World Darts Championship begint 14 december en bepaalt wie zich de wereldkampioen darts van 2018 mag noemen. Uiteraard vindt het toernooi weer in Alexandra Palace in Londen plaats en is de finale op nieuwjaarsdag. Dit jaar doen er maar liefst acht Nederlanders mee: Jermaine, Wattimena, Benito van de Pas, Jan Dekker, Jelle Klaasen, Vincent van der Voort, Christian Kist, Raymond van Barneveld en natuurlijk wereldkampioen Michael van Gerwen.

Is Van Gerwen in vorm?

Ook dit jaar zijn alle ogen natuurlijk weer gericht op Van Gerwen. Hij is de titelverdediger en absolute topfavoriet voor de eindzege. Dit jaar won hij al zes grote toernooien, waaronder het altijd sterk bezette Players Championship Finals van eind november. De absolute topvorm lijkt er bij Mighty Mike dus aan te komen! 2017 is voor hem weliswaar minder succesvol dan 2016, maar dat is zeker geen schande. Toen won hij maar liefst negen grote toernooien, een unicum. Bovendien werd hij dit jaar vader, dus begrijpelijk dat ‘ie soms met andere zaken bezig was dan pijltjes werpen!

Andere favorieten voor het WK darts

Natuurlijk zijn er ook andere topspelers op de WK darts te vinden. Bij de Engelse bookmakers is Gary Anderson na Van Gerwen favoriet. Ook verwachten de bookies veel van Peter Wright, Rob Cross en natuurlijk Phil Taylor. De zestienvoudig wereldkampioen speelt zijn laatste WK en wil ongetwijfeld als wereldkampioen met darts-pensioen. Wij tippen onze eigen Raymond van Barneveld ook als kanshebber en vlakken tweevoudig wereldkampioen Adrian Lewis ook zeker niet uit voor de titel.

Programma WK darts

Vanaf 14 december worden er behoorlijk wat pijltjes gegooid. Het is sudden death, dus verliezen betekent dat de darter er direct uitligt. Het programma voor het WK darts is als volgt:

 • Voorronde (best of 3 sets): 14 december
 • Eerste ronde (best of 5 sets): 14-21 december
 • Tweede ronde (best of 7 sets): 22-27 december
 • Derde ronde (best of 7 sets): 27-28 december
 • Kwartfinales (best of 9 sets): 29 december
 • Halve finales (best of 11 sets): 30 december
 • Finale (best of 13 sets): 1 januari

Een dartwedstrijd is opgebouwd uit legs en sets. Een leg is vergelijkbaar met een ‘game’ in het tennissen. Beide darters beginnen met 501 punten. Wie als eerste op 0 eindigt, wint de leg. Wie als eerste drie legs wint, pakt de set.

Wanneer gooien de Nederlandse spelers op het WK darts?

Michael van Gerwen komt op de openingsdag al meteen in actie. Hij speelt tegen landgenoot Christian Kist. Zaterdag 16 december darten er maar liefst vier Nederlanders. Benito van de Pas speelt tegen Steve West en Jermaine Wattimena neemt het op tegen Joe Cullen. Ook dan is er een Nederlands onderonsje, namelijk tussen Jelle Klaasen en Jan Dekker. Vincent van der Voort speelt op zondag 17 december tegen Dave Chisnall en dinsdag de 19e is Raymond van Barneveld aan de beurt tegen Richard North.

Waar kan ik het WK darts kijken?

Genoeg Nederlanders dus in actie! En het mooie is: de meeste wedstrijden zijn op tv te zien. Dartszender bij uitstek RTL 7 pakt het dit jaar weer groots aan en doet dagelijks live verslag van het WK darts in Londen. In ieder geval ’s avonds, soms ook ’s middags. RTL 7 zit standaard in het Basis HD-pakket. Heb je de tv even niet tot je beschikking? Geen probleem! Ook via de Interactieve TV app van Online.nl is het WK darts live te volgen. Zo hoef je dus écht niets te missen. Game shot! Voor wie juich jij dit jaar?

Chat

 • vandaag

 • Hoi! Welkom bij Online.nl🙂
 • Ben je al klant bij Online.nl of ben je ooit klant geweest?

 • Ja

  Nee, Ik wil klant worden bij Online.nl

 • Ja

 • Nee, Ik wil klant worden bij Online.nl

 • Om je zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, vragen wij je in te loggen met je Online.nl inloggegevens


  Loginnaam vergeten.
  Wachtwoord vergeten
  Ik ben nog geen klant

 • Ja

 • Nee, Ik wil klant worden bij Online.nl

 • Leuk dat je bij ons komt kijken!


Het geselecteerde bestandsformaat wordt niet ondersteund
Chatbot