Terug naar de blog

Wat voor internetverbinding heb ik nodig?

01/05/2022 Wist je dat...

Welke internetsnelheid heb ik nodig?

De afgelopen jaren zijn we steeds meer internet gaan gebruiken: social media, series streamen, gamen. En vergeet het thuiswerken met de toename van het aantal online vergaderingen niet. Alles valt of staat natuurlijk met een stabiele internetverbinding. Maar hoeveel Mb/s (oftewel snelheid) heb je nu eigenlijk nodig?

Internetsnelheid

Een stabiele internetverbinding wordt bepaald door de juiste internetsnelheid. Hoe hoog jouw internetsnelheid moet zijn, is afhankelijk van de samenstelling van je gezin en het internetgebruik in huis. Woon je alleen en ben je niet veel thuis? Dan is een internetverbinding van 50 Mb/s ruim voldoende. Maar een gezin met twee thuiswonende pubers, die vaak gebruik maken van internet en tegelijkertijd gamen en series streamen, heeft eerder behoefte aan een snelheid van minimaal 100 Mb/s. Stel jezelf bij het bepalen van de juiste internetsnelheid de volgende vragen:

    • 1. Met hoeveel personen maak ik thuis (tegelijkertijd) gebruik van internet?
    • 2. Waarvoor gebruik ik het internet het meest?

Zo bepaal je welke internetsnelheid voor jouw huishouden het meest geschikt is.

Inzicht in het verbruik van internet

Nu weet je met hoeveel personen je gebruik maakt van internet en waarvoor. Maar dan weet je nog niet hoeveel Mb/s je ongeveer nodig hebt. In onderstaande tabel adviseren we je hierover. Wanneer je internet alleen gebruikt om te mailen en te internetten, heb je vanzelfsprekend minder Mb/s nodig, dan wanneer je een fanatieke gamer in huis hebt, die niet kan wachten om het nieuwste seizoen van Fortnite te ontdekken.

Aantal huisgenoten Activiteiten op internet Advies aantal Mb/s
1 Mailen, surfen op het web, streamen van series/films 20 Mb/s
2 Mailen, surfen op het web, streamen van series/films 20-50 Mb/s
3 Mailen, surfen op het web, streamen van series/films in HD-kwaliteit 50-100 Mb/s
4 Mailen, surfen op het web, streamen van series/films in HD-kwaliteit, Youtuben, gamen 100-200 Mb/s
5 Mailen, surfen op het web, streamen van series/films in HD-kwaliteit, Youtuben, gamen Meer dan 200 Mb/s

Streamen is een internetvreter

Heb je iemand in huis, die het liefst zijn series en films in HD-kwaliteit streamt, van streamingsplatformen als Canal Digitaal, HBO Max en Netflix? Houdt dan rekening met wat extra Mb/s dan hierboven geadviseerd worden. Streamen vraagt namelijk nogal wat van je bandbreedte. Helemaal wanneer je dit met meerdere mensen tegelijkertijd doet.

Huidige internetsnelheid

Een goede graadmeter voor het bepalen van de juiste internetsnelheid, is je huidige internetverbruik. Bij Online.nl kun je een speedtest doen. Zo krijg je inzicht in je huidige up- en downloadsnelheid. Die test is binnen een minuut klaar. Ervaar je met deze snelheid soms problemen met internet, zoals traag internet of dat het lang duurt voor een film streamt? Kies dan voor een hogere internetsnelheid. Werkt de snelheid uit de speedtest voor jou prima, dan heb je de juiste internetsnelheid.

Up- en download snelheid

Wanneer je internet van verschillende providers met elkaar vergelijkt, dan wordt er hoofdzakelijk gesproken over het aantal Mb/s downloadsnelheid. Dat is de snelheid hoe snel jij een bestand van een ander kan binnenhalen op jouw apparaat. Dit is bijvoorbeeld belangrijk bij het streamen van een serie of film. Je wilt dat dit zonder haperen gebeurt.

De uploadsnelheid is de snelheid waarmee je een bestand van jouw computer naar een andere server verstuurt. Denk bijvoorbeeld aan het uploaden van foto’s op Facebook of het versturen van een presentatie via WeTransfer. Gebruik je internet via het kopernetwerk (DSL)? Dan is de uploadsnelheid maar een klein percentage van de downloadsnelheid. Bij glasvezel internet is de up- en downloadsnelheid gelijk aan elkaar.

In een tijd waarin je steeds meer thuiswerkt wordt je uploadsnelheid steeds belangrijker. Bij het voeren van een online vergadering wordt er gebruik gemaakt van zowel de up- als downloadsnelheid. Maar ook bij het werken op de server van een bedrijf wordt informatie van jouw computer gedeeld met de server van een ander.

(A)DSL of glasvezel?

Ook het soort internetverbinding heeft invloed op hoe stabiel je internet is. De belangrijkste typen internetverbinding zijn (A)DSL of glasvezel.

Een (A)DSL-verbinding is over het algemeen een prima internetverbinding via de telefoonlijn. Het aantal Mb/s waarvoor je betaalt bij je provider kan wel iets afwijken van het aantal Mb/s dat je daadwerkelijk krijgt. Dit wordt bepaald door de afstand van jouw woning tot de centrale in je wijk. Ook het aantal mensen dat op dat moment gebruik maakt van datzelfde netwerk bepaalt hoe snel je verbinding is. Je internetsnelheid neemt af wanneer het drukker is en jouw afstand tot de wijkcentrale vrij groot is.

De laatste jaren maakt glasvezel internet een enorme opmars door in Nederland. Steeds meer internetproviders investeren in de aanleg van glasvezel zodat binnen vijf jaar bijna heel Nederland toegang heeft tot internet via glasvezel. Glasvezel zorgt voor een stabiele internetverbinding met de snelheid van het licht. Bovendien krijg je ook gegarandeerd het aantal Mb/s waarvoor je betaalt. Met glasvezel internet heb je namelijk een directe verbinding met de wijkcentrale en ben je dus niet afhankelijk van het aantal mensen dat in jouw buurt internet. Bovendien is je up- en downloadsnelheid gelijk.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Hier lees je meer over glasvezel internet
Of doe de postcodecheck en kijk wat er mogelijk is op jouw adres.

Chat

  • vandaag

  • Hoi! Welkom bij Online.nl🙂
  • Ben je al klant bij Online.nl of ben je ooit klant geweest?

  • Ja

    Nee, Ik wil klant worden bij Online.nl

  • Ja

  • Nee, Ik wil klant worden bij Online.nl

  • Om je zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, vragen wij je in te loggen met je Online.nl inloggegevens


    Loginnaam vergeten.
    Wachtwoord vergeten
    Ik ben nog geen klant

  • Ja

  • Nee, Ik wil klant worden bij Online.nl

  • Leuk dat je bij ons komt kijken!


Het geselecteerde bestandsformaat wordt niet ondersteund
Chatbot