Velen van ons zijn elke dag wel online te vinden. Hoewel we niet meer zonder internet kunnen, heeft dit ook nadelen. Hackers en cybercriminelen hebben hierdoor een compleet nieuw speelveld om vervelende, schadelijke en ronduit criminele dingen te doen.
Merk je dat je laptop of pc ineens ontzettend traag is? Stromen de e-mails vol aanbiedingen en reclame maar binnen, ook van bedrijven waar je nooit iets koopt? Start je je pc op en merk je dat je ineens op een onbekend beginscherm terechtkomt? Of word je helemaal gestoord van de irritante pop-up reclames die je maar blijven lastigvallen?
Dan is de kans groot dat je last hebt van malware. Malware is een verzamelnaam voor alle mogelijke schadelijke of irritante software. Je vraagt er niet om, maar toch staat het plotseling op je pc, laptop of mobiel.
Onder malware verstaan we computervirussen, adware, Trojaanse paarden, wormen, spyware en het desastreuze ransomware. Gelukkig is hier iets tegen te doen. Wij helpen je graag in je strijd tegen alle vormen van malware.
Wat verstaan we onder malware?
Malware ontstaat niet zomaar. Hier zitten vaak hackers of cybercriminelen achter, maar in het geval van adware ook gewone bedrijven en instanties.
Malware kan onschuldig zijn. Toch kan het ook de prestaties van je systeem onderuithalen en bestanden beschadigen of versleutelen. Met bepaalde vormen van malware kunnen cybercriminelen zelfs achter je inloggegevens, wachtwoorden en rekeningnummers komen.
Welke vormen van malware kennen we?
Adware: eigenlijk is dit de minst schadelijke vorm. Adware heeft maar één doel: je confronteren met verschillende reclame-uitingen. Vaak gebeurt dit op een agressieve manier. Op je scherm verschijnen dan continu pop-ups, filmpjes en omleidingen naar websites die je iets te koop aanbieden.
Spyware: de naam zegt het eigenlijk al. Spyware bespioneert je. Met spyware houdt een bedrijf je surfgedrag in de gaten. Gevaarlijke spyware is in staat om achter je wachtwoorden en inloggegevens te komen.
Trojaanse paarden: een Trojaans Paard is een stuk software dat vermomd is als legitieme software óf aan normale software is toegevoegd. Met een Trojaans Paard kan een hacker in je systeem doordringen. Het is in feite een achterdeurtje waarvan je niet wist dat het bestond.
Virussen: een computervirus is een verzamelnaam voor software dat zich net als een biologisch virus verspreidt van systeem tot systeem. Veel virussen hebben een schadelijke werking. Ze vernietigen bestanden, vertragen je systeem of maken persoonlijke gegevens buit.
Wormen: gewone wormen bijten gemakkelijk een weg door een appel heen. Malware-wormen werken volgens hetzelfde principe. Ze gebruiken alleen geen appel, maar een netwerk om van apparaat naar apparaat te gaan. Er ontstaat dan een compleet netwerk van geïnfecteerde systemen.
Botnets: hackers gebruiken botnets om bitcoins te genereren, DDoS-aanvallen uit te voeren en andere criminele activiteiten te ontplooien.
Ransomware: ransomware is niet alleen een bedreiging voor jou als particuliere gebruiker. Steeds meer bedrijven hebben er last van. Het versleutelt je bestanden en maakt ze ontoegankelijk. De hacker die ransomware op je pc heeft geplaatst, houdt je systeem in gijzeling. Tegen een behoorlijke prijs aan losgeld kun je je bestanden terugkrijgen. Deze vorm van afpersing neemt schrikbarend toe en zorgt voor grote economische schade.
Hoe voorkom je malware?
Malware is een bedreiging voor je online activiteiten. Soms is het licht irritant, soms desastreus. Besmetting met malware is gelukkig redelijk makkelijk te voorkomen. Bewapen jezelf en maak jezelf online streetwise.
- Surf alleen met een up-to-date virusscanner. Je virusscanner herkent online bedreigingen en houdt ze tegen.
- Installeer een programma of browserextensie die adware tegenhoudt. Geen pop-ups meer en ook geen doorleidingen naar pagina's waar je niet wilt zijn.
- Verstuur je veel e-mails? Gebruik een e-mail client met een sterke spamfilter.
- Wil je het professioneel aanpakken, denk dan aan een Firewall.
- Open geen links in e-mails van onbekenden of van berichten die je niet vertrouwt.
- Let goed op veiligheidsmeldingen die je krijgt van je browser of je virussoftware. Neem deze meldingen serieus.
Hoe verwijder ik malware?
Je bent voorzichtig. Toch ontdek je opeens dat er malware op je computer staan. Als dat gebeurt, is het zaak om de malware actief te verwijderen.
Antivirussoftware speelt daarin de hoofdrol.
- Een virusscanner houdt niet alleen acute bedreigingen tegen, maar analyseert ook alle bestanden op je pc, mobiel of laptop. Een goede scanner kan elke bedreiging in een vroeg stadium herkennen en onschadelijk maken. Regelmatig een uitgebreide scan inplannen en je systeem blijft vrij van besmettingen. Uiteraard zorg je dat je antivirussoftware altijd up-to-date is.
- Elk operating system kent zwakke plekken. Gebruik je Windows, dan krijg je regelmatig een update of een patch als extra beveiliging. Installeer ze meteen zodat je operating system veilig blijft.
- Veel virussoftware is gratis. Maar wil je extra bescherming van een Firewall, dan moet je hiervoor betalen. Die extra bescherming is echt aan te raden, vooral als je je systeem ook voor je werk gebruikt.
- Als je veel online bent en verschillende websites bezoekt, slaat je systeem veel cookies en tijdelijke bestanden op. Hier kunnen bedreigingen tussen zitten. Met een programma als CCleaner ruim je deze bestanden adequaat op.
Gebruik vooral je gezonde verstand en wees alert. Op deze manier neemt de kans dat je systeem ten prooi valt aan malware flink af.
Veilig op internet met Online.nl
Zorg altijd voor up-to-date antivirussoftware, een eventuele Firewall en een goed werkend spamfilter. Je hebt dan veel minder last van spyware, adware en Trojaanse paarden. Ook het risico op een besmetting met ransomware is minimaal.
Wees voorzichtig met downloads en laat je gegevens niet overal achter. Bescherm daarnaast je inloggegevens en wachtwoorden goed.
Tot slot is het belangrijk dat je je systeem up-to-date houdt en hoge eisen stelt aan je internetprovider.
Kies je voor internet via Online.nl, dan weet je dat we alles doen om besmetting met malware en andere virussoftware te voorkomen. Een abonnement levert je nog veel meer voordeel op. Wat dacht je van ons pakket Internet & TV? Naast veilig internet krijg je een Basis zenderpakket met maar liefst meer dan 80 zenders.
Wil je meer? Ga dan voor ons Alles-in-1 (Internet, TV, Bellen) of Internet & TV pakket en download onze veilige Interactieve TV App . Zo kun je ook tv kijken op je tablet of smartphone.