category label Wist je dat... Blog met tips, weetjes en informatie over internet en tv | Online.nl

Veelgestelde vraag aan Online.nl klantenservice: ik heb traag internet, hoe kan dat?

Blog met tips, weetjes en informatie over internet en tv | Online.nl author LianneDoor leestijd 3 minuten

De klantenservice van Online.nl staat elke werkdag en zaterdag tussen 9.00 en 21.00 uur voor je klaar. Onze kundige klantenservicemedewerkers beantwoorden verschillende vragen en in deze rubriek lichten we elke maand eentje uit. Deze keer een vraag over internet. Regelmatig krijgen we vragen over traag internet en hoe dat kan. Wist je dat de oplossing vaak in het opschonen van je computer, tablet of smartphone zit?

Sneller internet nemen via Mijn Online.nl

Waarom moet ik mijn mobiele apparaat of computer opschonen?

De kans is groot dat jij apparaten als je computer, laptop, smartphone of tablet elke dag gebruikt. Dan kan het geen kwaad om af en toe een grote schoonmaakbeurt te houden. Zo blijft je apparaat snel, voorkom je traag internet en houdt het apparaat voldoende vrij geheugen. Dit komt goed van pas, want voldoende vrij geheugen zorgt voor stabiel en snel internet. Doe vooraf de Online.nl Internet Speedtest om je snelheid te checken.

Traag internet voorkomen: je computer schoonmaken

Het opschonen van je pc is, als je het vaak doet, zo gebeurd. Dit doe je onder andere met programma’s als F-Secure, die je computer schoon houden van digitale rommel. Gebruik je geen virusscanner? Dan is Windows Defender een goed alternatief. Daarnaast is het belangrijk dat het besturingssysteem up-to-date is. Installeer daarom altijd de nieuwe update zodra deze beschikbaar is. Hierdoor worden allerlei kleine foutjes en ‘bugs’ opgelost en krijgt je pc nieuwe functies. Het resultaat: een snellere computer met meer mogelijkheden.

Zorg er ook voor dat je programma’s up-to-date zijn. Verwijder bestanden of programma’s die je nooit gebruikt of verplaats bestanden naar de cloud of een externe harde schijf. Een computer wordt namelijk langzamer als het geheugen (bijna) vol is. Ander nadeel: hierdoor kun je minder snel internetten. Met een snellere computer heb je dus minder last van traag internet en zal die gestreamde serie bijvoorbeeld sneller laden!

Handige programma’s kunnen helpen je computer schoon te maken. Zo is CCleaner een fijn programma om je computer op te schonen.

Traag internet voorkomen: tablet opschonen

Je tablet is nóg zo’n apparaat dat af en toe wel een opfrisser mag gebruiken. Of je nou een iPad of een Android-tablet hebt: er zijn een paar dingen die je kunt doen om je tablet op te schonen. Verwijder apps die je nooit gebruikt en zet onnodige meldingen uit. Denk bijvoorbeeld aan Facebook-uitnodigingen of push-berichten van nieuws-apps. Dit soort meldingen kost allemaal rekenkracht en zorgt ervoor dat je tablet (iets) minder snel wordt.

Een andere aanrader om je tablet op te schonen: het cachegeheugen legen van apps. Hiermee is het weer alsof je een app ‘als nieuw’ gebruikt, omdat alle gebruiksdata is verwijderd. Helpt dat niet en blijft je tablet traag? Overweeg dan de tablet terug naar de fabrieksinstellingen te zetten. Hiermee verwijder je alle data van de tablet en stel je ‘m opnieuw. Tablet opschonen 2.0!

Traag internet voorkomen: telefoon opschonen

Het is misschien wel het verlengstuk van je hand: je smartphone. Daarom is je telefoon opschonen heel belangrijk, omdat je ‘m juist zo vaak gebruikt. Hiervoor gelden eigenlijk dezelfde tips als voor het opschonen van je tablet. Check ook de opslagcapaciteit van je toestel. Verplaats desnoods foto’s naar de cloud (via een handige app als Google Foto’s) om ruimte te besparen.

Snel apparaat? Sneller internet!

Is je apparaat weer snel als vanouds? Dan heb je minder last van traag internet en kun je weer lekker snel browsen, video’s streamen en online gamen. Doe opnieuw de Internet Speedtest om het verschil te meten. Wil je er in het nieuwe jaar een schepje bovenop doen? Dan kun je sneller internet nemen. Overstappen is zo gebeurd via Mijn Online.nl.

Sneller internet nemen via Mijn Online.nl