Je wilt wifi (ook) in de tuin of op zolder en niet alleen in je woonkamer? Met de tips van Online.nl is dit zo geregeld!
Wifi (ook) in de tuin of op zolder? Dat is makkelijker dan je denkt
Heb je er ook zo'n hekel aan? Je bent rustig aan het werk op je laptop en ineens merk je dat je internetverbinding weg is. Dit komt in je huis vaker voor. Blijkbaar is je draadloos netwerk niet in elke ruimte even sterk.
Het liefst zou je overal in huis toegang tot het internet willen hebben. Lijkt het je niet heerlijk om op een mooie namiddag vanuit je tuin te kunnen werken, zonder verbindingsproblemen? We hebben goed nieuws voor je: dit is mogelijk! Je kunt wifi ook in de tuin of op zolder zonder problemen laten werken. Hiervoor bestaan verschillende methodes.
Online.nl laat ze allemaal de revue passeren en geeft bij elke methode aan wat de voordelen én de nadelen zijn. Zo maak je een onderbouwde keuze als je je wifinetwerk wilt uitbreiden en versterken.
Is je snelheid wel voldoende?
Laten we in de eerste plaats eens naar je laptop kijken. Heb je wel voldoende intern geheugen? Draaien er tegelijkertijd veel programma's als Skype of virusscanners die een aanslag op je computergeheugen plegen? Dit kan van invloed zijn op de verwerkingssnelheid van je laptop, waardoor het lijkt of je internetverbinding niet snel genoeg is.
Als je je intern geheugen kunt uitbreiden, is dit altijd slim. Je kunt de snelheid van je wifiverbinding overal in huis checken, bijvoorbeeld met de gratis Speedtest van Online.nl. Doe dit in elke ruimte van je huis en tuin waar je een goede verbinding wilt hebben.
Hou er ook rekening mee dat je modem het liefst op een hoge en vrije plaats staat, zodat het signaal minder obstakels tegenkomt. De meeste modems staan standaard op de 2,4 GHz-frequentieband. Hoe meer apparaten hiervan gebruik maken, hoe minder sterk je signaal kan zijn. Als je laptop geschikt is voor de 5 GHz-band en je gebruikt ons witte modem, zet je modem dan op dit kanaal. Wellicht helpt dit al.
Installeer een wifi access point
Je hebt in je huis een aantal plekken gevonden waar het wifisignaal niet sterk genoeg is. Denk aan een zolderkamer of je tuinterras. Wat je kunt doen is een wifi access point aanleggen.
Dit doe je door een tweede toegangspunt te maken met een kabel vanuit je modem. Je moet dus een fysieke kabel aanleggen. Je tweede toegangspunt fungeert dan als een extra modem, met een eigen gebied waarin zijn signaal sterk genoeg is. Een wifi access point werkt in de meeste gevallen uitstekend. Het moeten bekabelen kan je zien als een nadeel, zeker als techniek niet iets is waar je je thuis in voelt.
Gebruik een wifi powerline adapter
Wil je wel een versterkt signaal, maar heb je geen zin om kabels te leggen? Gebruik dan wifi powerline adapters. Wifi powerline adapters sturen onderling het wifisignaal door via je normale stroomnet.
Je hoeft geen verstand te hebben van bekabeling of techniek. Je steekt een wifi powerline adapter in het stopcontact naast je modem en een ander exemplaar op de plek waar je een versterkt signaal wilt hebben. Belangrijk om te weten is dat deze powerline adapters afhankelijk zijn van de kwaliteit van de stroomkabels in je huis. Ze zijn dus iets minder geschikt voor voor huizen met oude bekabeling (voor 1980). Denk er ook aan dat je ze altijd direct in een stopcontact en niet in een verlengkabel of losse stekkerdoos steekt.
Met één druk op de knop maakt je adapter via het stroomnet contact met je modem. Overal in je huis, van je zolder tot in je tuin kun je nu profiteren van snel draadloos internet, zolang er maar een stopcontact in de buurt is. Er zit wel één addertje onder het gras. Het kan gebeuren dat het signaal verzwakt aankomt, waardoor je snelheid toch iets tegenvalt.
Is een wifi extender niet genoeg?
Wil je een werkende, maar vooral goedkope oplossing voor je eventuele wifiproblemen? Dan kun je erover denken om een range extender of een wifi repeater aan te schaffen. Wat een extender doet, is verbinding maken via wifi met je modem en het wifi signaal vervolgens opnieuw uitsturen
In theorie kan een extender redelijk tot goed werken, in de praktijk is de kans groot dat je tegen beperkingen aanloopt. Vaak is de plaats waar je extender komt te staan een compromis. Aan de ene kant moet hij zo gepositioneerd zijn dat hij het oorspronkelijke signaal goed kan ontvangen.
Aan de andere kant mag hij niet te ver van je laptop verwijderd zijn. Meestal is het signaal niet sterk genoeg om écht ongestoord te werken. Op drukke tijden, als meer mensen van wifi gebruik maken, kan het oorspronkelijke signaal nét niet sterk genoeg zijn om door je extender opgepikt te worden. Dan valt er ook niets te versterken en staat je laptop buiten het bereik. Niet handig als je net een belangrijke e-mail wilt versturen.
Verder zal met een goedkopere single band extender de snelheid van je wifi verlaagd worden, ook voor apparaten die direct met je modem verbonden zijn. Dit komt doordat je data dan in feite twee keer over je wifi netwerk verstuurd, wat ten koste gaat van de beschikbare capaciteit,
Daarom is een wifi access point of een Mesh-netwerk een betere oplossing.
Wat dacht je van een Mesh-netwerk?
De technisch beste en meest betrouwbare optie is het aanleggen van een Mesh-netwerk. Je creëert zo een fysiek netwerk waaraan je een of meerdere Mesh-routers koppelt. Deze Mesh-routers werken onderling samen en zorgen zo voor het meest optimale signaal, waar ze zich ook bevinden.
Een Mesh-netwerk is de ideale oplossing als je een groot huis hebt of een flinke tuin, waar je overal bereik wilt hebben. Voor Mesh-routers in je tuin kun je een waterdichte behuizing kopen, zodat ze onder alle weersomstandigheden optimaal hun werk kunnen doen. Er is echter één nadeel aan een Mesh-netwerk: de prijs. Vergeleken met alle andere opties hangt hier met afstand het grootste prijskaartje aan.
Welke methode is voor mij geschikt?
Je wilt wifi ook in de tuin of op zolder. Je hebt nu een overzicht van alle mogelijke methodes om dit te bereiken. Afhankelijk van je budget en het belang van een optimaal signaal kies je de methode die het beste bij je past. Speelt je budget geen rol van betekenis en is een optimaal signaal écht cruciaal, dan is er geen betere optie dan een Mesh-netwerk. Wil je een voordelige optie die je snel zelf aan kunt leggen, kies dan voor (meerdere) powerline adapters, maar hou er rekening mee dat je toch een iets zwakker signaal krijgt.