National Geographic is de
Plastic Soup in de oceanen zat. Hun antwoord op de steeds groter wordende voorraad zwerfplastic in zee: #STOPMETPLASTIC. Tijdens deze campagne, die de hele maand juni zal duren, moedigt National Geographic mensen aan om het gebruik van een aantal plastic wegwerpproducten te minimaliseren.
En dat betekent dat we deze maand heel veel documentaires over plasticverbruik en zeevervuiling gaan zien. Geheel in het teken van #STOPMETPLASTIC, heeft National Geographic namelijk een aantal inspirerende programma’s klaargezet.
De campagne van National Geographic: #STOPMETPLASTIC
Stoppen met het gebruik van plastic wegwerpproducten. Dat is waar National Geographic tot oproept met #STOPMETPLASTIC. De focus ligt op een zestal producten: wattenstaafjes, rietjes, koffiebekers, tasjes, bestek en flesjes. Deze plastic producten eindigen vaak in zee. Het zijn met name deze producten die erg schadelijk zijn, omdat ze met grote hoeveelheden in het water rondzwerven en ze lastig op te ruimen zijn.
De hele maand juni deelt National Geographic informatie, inspiratie en tips om je plasticverbruik te verminderen. Dit kun je volgen op het
National Geographic Instagram-kanaal. En natuurlijk ook op tv!
Kijktips deze maand voor National Geographic
Samen met een aantal betrokken ambassadeurs, heeft National Geographic indrukwekkende documentaires en programma’s gemaakt. Zo zet Actrice Hanna Verboom verschillende Nederlandse anti-plasticinitiatieven in het zonnetje. Van de interviews die zij met hen heeft opgenomen maakte zij programma’s die op tv en online worden uitgezonden in deze maand. Ook zendt National Geographic iedere week een nieuwe documentaire uit:
From Source to the Sea
Merijn Tinga, kunstenaar en
Plastic Soup Surfer, maakte een van de documentaires die iedere maandagavond worden uitgezonden in juni. In From Source to the Sea zie je hoe Merijn zijn passie voor surfen inzet om mensen te laten inzien hoeveel plastic er in de zee zwerft.
From Source to the Sea kijk je op zaterdag 9 juni om 18:10 uur op National Geographic.
Plastic; The Real Sea Monster
Ieder jaar komen er miljoenen tonnen plastic terecht in oceanen. In deze documentaire komen wetenschappers aan het woord die hebben ontdekt dat plastic synthetische hormonen bevat. Deze komen vrij in zee, waar de toxines zich ophopen en worden opgegeten door vogels en vissen. Uiteindelijk komen die stoffen in ons lichaam terecht. Wat doen we met al het plastic in de oceanen?
Plastic; The Real Sea Monster kijk je op maandag 11 juni om 21:00 uur op National Geographic.
Plastic China
In deze documentaire volgen we Pen en zijn dochter Yi Jie, die in een recyclingfabriek wonen. Enorme heuvels plastic afval en de droom die leeft om ooit weg te komen van deze plek.
Plastic China kijk je op maandag 18 juni om 21:00 uur op National Geographic.
Plastic Paradise
Plastic vergaat niet en blijft tot nu toe voor altijd bestaan. Waar gaat al dat plastic naar toe? Journaliste Angela Sun gaat op onderzoek uit en spreekt met wetenschappers, onderzoekers en vrijwilligers over onze plasticconsumptie en de (mogelijke) gevolgen daarvan.
Plastic Paradise kijk je op maandag 25 juni om 21:00 uur op National Geographic.
Wereld Oceaan Dag
Morgen is het Wereld Oceaan Dag. Het belang van de oceanen, de voedselzekerheid van zeedieren en het voorbestaan van het leven onderwater staan dan centraal. Een mooie dag om zelf ook eens stil te staan bij de hoeveelheid plastic die je gebruikt. Kun je overstappen op een duurzaam alternatief voor je wegwerp coffee-to-go-mok? Of misschien bestek van thuis meenemen naar het strand, in plaats van plastic vorken? Misschien dat je na het zien van de programma’s op National Geographic geïnspireerd bent geraakt om duurzamere producten te gebruiken.
Welke documentaire van National Geographic vind jij het meest interessant?