Ben je op zoek naar een mailprogramma? In dit artikel gaan we zowel gratis als betaalde mailprogramma's vergelijken.
Mailprogramma's vergelijken en een goede keuze maken
Het is bijna niet meer voor te stellen, maar vele generaties hebben geleefd en gefunctioneerd zónder e-mail. Vroeger verstuurde je lange brieven en korte kattebelletjes op papier en je moest maar afwachten of je een antwoord terugkreeg en hoe lang je tegenbericht op zich liet wachten.
In een wereld waarin snel handelen in een 24-uurs economie steeds meer de norm is geworden, past communicatie in de vorm van 'snail mail' niet meer. Vrijwel iedereen is wel bekend met e-mailen.
Toen in het voorjaar van 2020 veel senioren noodgedwongen thuis moesten blijven om besmetting met het coronavirus te voorkomen, was de meerwaarde van elektronische communicatie voor iedereen duidelijk.
Als je een internetprovider hebt, krijg je meestal een of meerdere e-mailadressen, gekoppeld aan een abonnement. Het is eenvoudig om het Online.nl e-mailadres – je account-gegevens – te koppelen aan onder andere Outlook. Zo kun je altijd bij je gegevens op je computer of laptop, maar ook online.
Op dit moment zijn er veel verschillende mailprogramma's op de markt. Sommige bieden hun diensten gratis aan en weer andere mailprogramma's zijn alleen tegen betaling te krijgen. Hieronder geven we globaal de verschillen tussen gratis diensten en betaalde programma's aan, zodat je een geïnformeerde keuze kunt maken.
Heb ik genoeg aan een gratis mailprogramma?
Als je eens in de zoveel tijd een e-mailbericht stuurt, is de kans groot dat een gratis mailprogramma prima aan je verwachtingen voldoet. Veel gratis mailprogramma's hebben een ruime opslagruimte voor bestanden en foto's die je wilt delen.
Een nadeel van veel gratis mailprogramma's is het feit dat ze strikt genomen niet gratis zijn. Leveranciers van gratis mailprogramma's willen hun ontwikkelkosten en de kosten om serverruimte te reserveren uiteraard terugverdienen. Dit doen ze vaak in de vorm van gepersonaliseerde of algemene reclames.
Zoek je een mailprogramma voor zakelijke communicatie en hecht je veel belang aan veiligheid en mogelijkheden om je mailverkeer te stroomlijnen met je overige softwarepakketten? Dan kun je beter kiezen voor een betaalde maildienst. We stellen hier een aantal bekende gratis mailpakketten aan je voor.
Ga ik voor Windows Mail?
Windows Mail is onderdeel van Windows 10, het operating system dat standaard op nieuwe Windows-computers is geïnstalleerd. Windows Mail heeft een groot voordeel. Je kunt meerdere accounts gebruiken, bijvoorbeeld voor zakelijke en persoonlijke mailtjes, en ze samenvoegen tot één overzichtelijke mailbox.
Het verwijderen of het archiveren van mails gaat snel met de bekende swipe-functie, als je laptop of tablet is uitgerust met een touchscreen.
Maak je gebruik van Office 365 en Microsoft Exchange, dan is Windows Mail heel eenvoudig met ze te integreren. Sommigen zien het als een nadeel dat het uitsluitend onder Windows 10 werkt. Ook heeft Windows Mail geen chatfunctie en zijn er geen handige add-ons beschikbaar.
Is Gmail wat ik zoek?
Google Gmail is een van de populairste gratis maildiensten. Als je een Gmail-adres aanmaakt, krijg je een opslagruimte van 15 GB. Dit lijkt veel, maar je moet die ruimte wel delen met alles wat je in Google Foto's en Google Drive zet.
Je Gmail dashboard is gemakkelijk naar eigen inzicht en smaak in te richten en je bent in staat om je e-mails automatisch door te sturen naar verschillende e-mailadressen. Een nadeel is het drukke uiterlijk en het feit dat je veel persoonsgerichte reclame zult ontvangen.
Voldoet Apple Mail op mijn Macbook?
Als echte Apple-fan heb je natuurlijk een mooie MacBook. Speciaal voor je Mac heeft Apple een eigen e-maildienst ontwikkeld, die standaard geïntegreerd is in je operating system Mac OS X.
Apple Mail is eenvoudig uit te breiden met praktische add-ons en laat je werken met handige tabbladen. Ook heeft Apple Mail een eigen chatfunctie. Heeft het ook nadelen? Sommige gebruikers vinden de beschikbare add-ons aan de magere kant. Ook het feit dat Apple Mail alleen maar beschikbaar is voor Mac OS X wordt niet door iedereen gewaardeerd.
Mozilla Thunderbird
De naam Mozilla ken je waarschijnlijk van de populaire internetbrowser Mozilla Firefox. Mozilla heeft een e-mailprogramma ontwikkeld, dat je gratis mag downloaden. Dit programma, Mozilla Thunderbird, staat bekend om zijn veelzijdigheid.
Er zijn honderden add-ons beschikbaar en je mag ook gebruik maken van handige tabbladen. Het maakt niet uit wat voor operating system je computer heeft. Thunderbird draait onder Windows, Linux en Mac OS X. Het is alleen erg jammer dat er geen Thunderbird-versie voor je smartphone beschikbaar is.
Een goed mailprogramma mag wat kosten
Voor de gemiddelde particuliere gebruiker zal een gratis mailprogramma zeker voldoen. Ben je echter een zakelijke gebruiker en verwacht je extra service en bovenal veel gebruiksgemak en handige extra's, dan zijn de volgende drie betaalde e-mailprogramma's een betere keuze.
Microsoft Outlook
Microsoft Outlook mag je gerust dé standaard onder de mailprogramma's noemen. Vooral in het zakelijk verkeer kun je niet meer om Outlook heen.
Een nadeel van Outlook is de hogere aanschafprijs, maar als je het als onderdeel van een Office-pakket aanschaft, valt het erg mee. Office-applicaties zijn zo ingeburgerd dat je er als zakelijke gebruiker eigenlijk niet meer omheen kunt.
Outlook draait ook onder Android en iOS en is volledig geïntegreerd in Office. Omdat Outlook volledig geïntegreerd is met Outlook Kalender en Outlook Contacten, kunnen jij en je collega's heel snel een vergadering plannen en de juiste mensen hiervoor uitnodigen.
EM Client
EM Client is beslist aan te raden voor gebruikers die zeer gevoelige informatie willen versturen. Dit e-mailprogramma maakt gebruik van PGP-encryptie, waardoor je bestanden versleuteld en onleesbaar voor derden worden verstuurd.
Met een digitale privésleutel zijn je bestanden te openen. Als je deze sleutel uitsluitend geeft aan collega's, weet je zeker dat concurrenten je belangrijke communicatie nooit kunnen lezen. EM Client draait zowel onder Windows als OS en heeft ook een geïntegreerde chat-applicatie, om nóg sneller met je collega's te overleggen.
Mailbird Pro
Mailbird Pro is vergeleken met andere betaalde e-mailprogramma's erg goedkoop. Voor iets meer dan 30 euro heb je al een levenslang abonnement. Je kunt het uiterlijk van je programma naar eigen inzicht vormgeven en het biedt ondersteuning voor Facebook, Whatsapp en Twitter.
Welk mailprogramma ga ik kiezen?
Naast deze mailprogramma's zijn er nog veel meer op de markt. We noemen bijvoorbeeld de betaalde programma's Inky en Hiri of het gratis programma Spike.
Voordat je besluit om een keuze te maken tussen betaalde of gratis diensten, is het verstandig om te kijken naar de functionaliteiten die je het meeste zult gebruiken.
Wil je enkel mailen, ga dan voor Gmail of de gratis versie van Outlook, die Live mail heeft vervangen, of beperk je tot Apple Mail als je een MacBook hebt. Voor meer zakelijke toepassingen raden we je aan om uit de betaalde mailprogramma's te kiezen.