Glasvezel en VDSL: wat is het verschil?
Terug naar de blog

Glasvezel en VDSL: wat is het verschil?

29/12/2017 Wist je dat...
Via Interactieve TV je favoriete serie terugkijken op je telefoon, supersnel die leuke video van dat gezellige avondje delen met je vrienden of snel een back-up maken van die belangrijke bestanden? Met Internet van Online.nl is dat allemaal geen probleem. Je kunt kiezen tussen internet via glasvezel of via VDSL. Maar nu vraag je je misschien af: wat is het verschil tussen deze twee?

Wat is VDSL?

VDSL is internet via de koperdraad van het telefonienetwerk. Het is de snellere broer van ADSL en de afkorting staat voor Very-high-bitrate Digital Subscriber Line. Je gebruikt hiermee de koperdraad van de telefoonlijn. Het internetsignaal komt analoog je huis binnen en het WiFi-modem van Online.nl maakt dit signaal digitaal zodat jij snel internet hebt.

Wat is glasvezel?

Glasvezel werkt via een flinterdunne draad van glas. Via deze kabel komt het internet door middel van supersnelle lichtsignalen met digitale informatie je huis binnen. Vervolgens zetten de glasvezel-aansluitset en het WiFi-modem van Online.nl deze signalen om naar internet.

Wat is het verschil tussen glasvezel en VDSL?

Met zowel glasvezel als VDSL kun je snel internetten. Toch zijn er verschillen tussen de twee type internetverbindingen. Tijd dus om antwoord te geven op de hamvraag: wat is het verschil tussen glasvezel en VDSL? Glasvezel is een onafhankelijk, modern netwerk. VDSL gebruikt het relatief oude kopernetwerk dat al een aantal decennia in de grond ligt. Met glasvezel internet maakt het niet uit hoever je woning van het centrale netwerk verwijderd is. Bij VDSL is de snelheid afhankelijk van de afstand tot het centrale netwerk en van de mogelijke kwaliteitsverschillen in het kopernetwerk dat van het centrale netwerk tot je woning loopt. Een groot voordeel van glasvezel is dat uploaden even snel gaat als downloaden. Bij VDSL is de uploadsnelheid lager dan de downloadsnelheid. Hierdoor is glasvezel misschien nét wat beter geschikt voor thuiswerken. Je kunt dan supersnel bestanden uitwisselen met mensen op kantoor. Ook voor online gaming is glasvezel daarom wat geschikter. Het laatste verschil tussen VDSL en glasvezel? VDSL is op veel meer plaatsen in Nederland beschikbaar. Dat kan van glasvezel (nog) niet gezegd worden, maar er wordt hard aan gewerkt  om dit te veranderen. Bij het verder aanleggen van het glasvezelnetwerk wordt rekening gehouden met gebieden waar geen VDSL beschikbaar is. Ook vinden er binnen de VDSL-techniek nog steeds verbeteringen plaats, zodat op steeds meer plaatsen onze snelle internet-producten beschikbaar zijn! Via onze postcodecheck kun je checken welke snelheden op jouw adres beschikbaar zijn.

En wat zijn de overeenkomsten?

Analoog of digitaal, verschillende uploadsnelheden… Het verschil tussen glasvezel en VDSL lijkt misschien heel groot, maar in de praktijk valt dat best mee. Met beide type internetten kun je overal in huis die leuke film streamen, je Instagram updaten, browsen en mailen. Beide vormen van het internet zijn snel en betrouwbaar. Toch lijkt glasvezel uiteindelijk de toekomst te hebben, omdat in theorie de snelheden via dit netwerk veel hoger kunnen zijn dan bij VDSL. Maar dat is iets voor later! Waar ga jij voor, glasvezel of VDSL?

Chat

 • vandaag

 • Hoi! Welkom bij Online.nl🙂
 • Ben je al klant bij Online.nl of ben je ooit klant geweest?

 • Ja

  Nee, Ik wil klant worden bij Online.nl

 • Ja

 • Nee, Ik wil klant worden bij Online.nl

 • Om je zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, vragen wij je in te loggen met je Online.nl inloggegevens


  Loginnaam vergeten.
  Wachtwoord vergeten
  Ik ben nog geen klant

 • Ja

 • Nee, Ik wil klant worden bij Online.nl

 • Leuk dat je bij ons komt kijken!


Het geselecteerde bestandsformaat wordt niet ondersteund
Chatbot