category label Sport Blog met tips, weetjes en informatie over internet en tv | Online.nl

Eredivisie: winnaars en verliezers van eerste seizoenshelft

Blog met tips, weetjes en informatie over internet en tv | Online.nl author BoukeDoor leestijd 3 minuten

Nog drie speelrondes en dan begint de winterstop in de Eredivisie. Kortom: de hoogste tijd om de balans op te maken. Wie zijn de winnaars en verliezers van de eerste seizoenshelft van de Eredivisie?

Winnaars van de eerste helft van de Eredivisie

We beginnen natuurlijk met de winnaars. Welke ploegen vielen het meeste op door hun – soms verrassend – goede prestaties?

PSV

We beginnen met PSV. ‘Logisch’, zou Johan Cruijff gezegd hebben. De club uit Eindhoven is namelijk hard op weg om met een dikke voorsprong de winterstop in te gaan. Van de eerste veertien wedstrijden won de ploeg van Philip Cocu er maar liefst dertien en verloor het maar één wedstrijd. Toegegeven, sprankelend is het spel niet altijd: potjes worden nog weleens met 1-0 gewonnen. “Lekker belangrijk” zullen ze in Eindhoven denken. Want inmiddels is de voorsprong op de rest al acht punten.

AZ

En dat brengt ons meteen op de volgende winnaar van de eerste helft van de Eredivisie: AZ. De club uit Alkmaar staan namelijk tweede. Nog bóven het door hun zo vervloekte Ajax. De ploeg van John van den Brom is uiterst effectief gebleken in hun wedstrijden. Achterin geven ze niet veel toe en voorin wordt er best oké gescoord. Keren de gloriedagen van AZ van 2009, toen ze kampioen werden, weer terug?

PEC Zwolle

Dé verrassing van dit seizoen is toch wel PEC Zwolle. Dat deze sympathieke ploeg vriend en vijand kan verrassen, bewees het al onder Ron Jans. Met nieuwe trainer John van ’t Schip gaat het minstens zo goed. Na veertien speelrondes staat PEC op de vierde positie. En dat is gewoon erg knap. De club scoort niet eens bijzonder veel, maar heeft de minste tegendoelpunten van iedereen: dertien om precies te zijn. En zo pak je punten. Véél punten. Lekker bezig!

Verliezers van de eerste helft van de Eredivisie

Waar er winnaars zijn, zijn er ook verliezers.

Ajax

We beginnen in Amsterdam. Want bij Ajax loopt het nog niet geolied. De machine van Peter Bosz is onder Marcel Keizer vervallen tot een roestig apparaat dat zo nu en dan aan de lopende band scoort, maar vaker vast lijkt te lopen. Scoren gaat makkelijk, maar achterin is de defensie zo nu en dan zo lek als een mandje. Hierdoor loopt het team vaak (onnodig) puntverlies op, al is het wel leuk om naar de ploeg te kijken. Vol smaakmakers zoals Justin Kluivert en Frenkie de Jong!

Feyenoord

Ook de landskampioen heeft geen goede eerste helft in de Eredivisie achter de rug. De magie van vorig jaar, waarbij teams met gemak opzij werden geschoven, is nu ver te zoeken. Feyenoord won de eerste vier wedstrijden op rij, maar verloor daarna met 1-0 van PSV. Toen raakte het slop erin, want ook van NAC werd verloren. Eind oktober, begin november, won Feyenoord vier wedstrijden op rij niet. Daardoor staan ze nu op de vijfde plek en is de achterstand op PSV al veertien punten. Titelprolongatie lijkt er daarom ook niet in te zitten. Maar één ding weten we zeker van Feyenoord: de club geeft nooit op!

FC Twente

2017/2018 is nog niet het Eredivisie seizoen van FC Twente. De voormalig topclub uit Enschede bezet samen met Roda JC de laatste plaats. Het won nog maar drie wedstrijden en speelde er eentje gelijk. De slechte resultaten kostten trainer René Hake de kop. Gert-Jan Verbeek moet de Twentse trein weer op de rails krijgen. Maar of ‘m dat gaat lukken? Het eerste lichtpuntje zagen we toen FC Twente op vechtlust in de laatste minuut gelijkspeelde tegen Ajax.

Eredivisie voetbal kijken bij Online.nl

Dit kalenderjaar zijn er nog drie speelronden in de Eredivisie. Komend weekend staat de absolute kraker op het programma: Ajax – PSV. Uiteraard te zien bij Online.nl, waar je voetbal kunt kijken via FOX Sports 1, 2 en 3 dat standaard in ons Basis HD-pakket zit. Zo heb je altijd de keuze welke Eredivisie wedstrijd je wil kijken! Meerdere wedstrijden tegelijk zien? Geen probleem. Dankzij de Interactieve TV App kijk jij de wedstrijden op al apparaten. Wel zo handig!

Wat denk jij, halen de andere ploegen PSV nog in?