Commencing count down, engines on! Vandaag is het de internationale Dag van de Ruimtevaart. Precies 57 jaar geleden werd Yuri Gagarin de eerste mens ooit in de ruimte. Dankzij de ruimtevaart is er technologisch heel veel mogelijk geworden. Zo speelde het een belangrijke rol in de ontwikkeling van televisie en het internet. Ter ere van de Dag van de Ruimtevaart zetten we een paar knappe mijlpalen en prestaties van tv en internet in het zonnetje.
3, 2, 1… Lift off!
Ruimtevaart: pionier in continentale communicatie
Toen de ruimtevaart volop in ontwikkeling was, bestond televisie al. Het internet? Dat was er op dat moment nog niet, al waren voorlopers als ARPANET toen in ontwikkeling. Het internet zoals we dat nu kennen bestaat eigenlijk pas sinds begin jaren ’90. Toen cirkelden er, dankzij de ruimtevaart, al een heleboel communicatiesatellieten rondom de aarde.
Op 10 juli 1962 gebeurde er iets belangrijks: de Telstar 1-satelliet van AT&T kwam in een baan rond de aarde. Vanaf toen was het mogelijk om live beelden door te stralen naar de andere kant van de wereld. Opvolgers van dit type communicatiesatelliet maken dit tot de dag van vandaag mogelijk. Hierdoor kun je via de
televisie live naar bijvoorbeeld de Formule 1-races in Australië, China, Brazilië en Mexico kijken. Beelden worden hier vanaf de ene plek doorgestraald naar een satelliet. Die stuurt het beeld daarna razendsnel door naar het tv-station dat de beelden uitzendt. Vanaf het tv-station komt het beeld via internet of de kabel bij je thuis op de buis.
Online navigeren dankzij gps-satellieten
Iets dat óók mogelijk is dankzij de ruimtevaart is online navigeren op je smartphone. Hiervoor gebruik je verschillende technieken: het
internet zorgt ervoor dat je een wegenkaart op je telefoon hebt. De ingebouwde gps-sensor van je smartphone maakt verbinding met een gps-satelliet. Zo bepaalt je telefoon je positie op de gedownloade kaart. Vervolgens kun je zelf precies uitdokteren hoe je op je plaats van bestemming komt.
Internet en de rol van satellieten daarin
Over internet gesproken: op deze Dag van de Ruimtevaart is het goed om stil te staan bij de rol van satellieten in internet en draadloze communicatie. Een leuk verhaal, want internet werkt op een heleboel verschillende manieren. Zo lopen er alleen in Nederland al meer dan 90 duizend kilometer aan glasvezelkabels voor internet. Dit is meer dan twee keer de omtrek van de aarde!
Ook tussen landen en zelfs continenten lopen uitgebreide kabelnetwerken die ervoor zorgen dat jij kunt internetten. Wat de rol van de ruimtevaart daarin is? Om eerlijk te zijn: geen. Maar het is ook mogelijk om te internetten via een satellietverbinding. Hoe dat werkt? Simpel gezegd: je straalt dan zelf je bits en bytes door naar een communicatiesatelliet, die ze vervolgens doorstraalt naar een grondstation. Via kabels komt het dan op de plek van bestemming terecht.
Het aanleggen van al die kabels is een heel gedoe en vergt veel onderhoud. Is het dan niet slimmer om dit via de lucht te regelen? In ontwikkelingslanden lijkt dat een serieus plan te zijn. Zo willen bijvoorbeeld Google en Facebook daar permanent de lucht in met een draadloos internetwerk. Niet door middel van satellieten, maar met ballonnen en drones die permanent in de lucht blijven! Een stukje dichter bij huis dus dan satellieten, maar door ontwikkelingen in de ruimtevaart wel iets dat mogelijk is. Ze gebruiken bijvoorbeeld zonnepanelen die ontwikkeld zijn voor de ruimtevaart.
Nog mooie dingen op tv op de Dag van de Ruimtevaart?
Ben je door dit blog helemaal in hogere sferen? Dan ben je vast benieuwd of er nog wat ruimtetips zijn voor op tv. Een absolute aanrader is de film ‘Arriva’, die op deze Dag van de Ruimtevaart om 21.20 te zien is op
Film 1 Drama. Dit is een film over goedaardige buitenaardse wezens die op aarde hun toevlucht zoeken. Het kijken waard!